romdrakt

Astronauten på bildet har på ryggen en manøvreringsenhet, som ved hjelp av nitrogendyser gjør det mulig å holde seg i stabil stilling utenfor fergen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

En romdrakt er en beskyttelsesdrakt som brukes av astronauter, primært når de er utenfor romfartøyet. I romalderens første år og i ferder til og fra romstasjonen ISS og i framtidige bemannede reiser til Månen og Mars vil enklere romdrakter også brukes mer eller mindre kontinuerlig som beskyttelse mot utilsiktet trykkfall om bord i romfarkosten. Oksygenet som tilføres inne i draktene danner en kunstig atmosfære. Draktene har i tillegg avanserte systemer for ventilasjon og temperaturkontroll, i tillegg til overvåkningssensorer som tar målinger som er viktige for å overvåke astronautens ve og vel.

Oppbygging

Romdrakten sørger for at kroppen omgis av en kunstig atmosfære. Derfor har den som regel innerst ett eller flere trykklag som består av for eksempel vevet stoff dekket med gummibelagt nylon. Utenpå kan det være flere lag av for eksempel teflondekket nylontråd og glassfiber som er brannsikkert. Hvis det er en drakt som skal brukes til utvendig arbeide, en såkalt romvandring eller EVA, vil dette være stoff som samtidig gir en viss beskyttelse mot stråling og mikrometeoroider.

Hjelm

Hjelmen kan helt eller delvis bestå av en spesielt egnet, sterk, klar plasttype med gode termiske og optiske egenskaper. Forskjellige visirer gir ekstra beskyttelse mot for eksempel støt, lys og ultrafiolette stråler. Nyere hjelmer fra SpaceX er 3D-printet og har knapper under haken som åpner og lukker de forskjellige visirene.

Hansker

Hanskene kan ha egne varmeelementer og har ofte et varmebestandig materiale ytterst, som samtidig gir fingertuppene tilstrekkelig følsomhet. Nyere hansker kan brukes med trykk-sensitive skjermer. Hjelm og hansker vil som regel kunne settes på separat ved egne låseanordninger.

Bevegelighet og atmosfære

Drakter som brukes ved romvandringer er vanligvis svært stive, og har spesielle ledd ved skuldre, albuer, håndledd, hofter, knær og ankler. Leddene gir god bevegelighet, men er avhengige av at det innvendige trykket er forholdsvis lavt. Dette fører til at man må benytte rent oksygen. Oksygenet tilføres via en slange og slippes ut på forskjellige steder i drakten. Det jobbes med å lage drakter som er mindre stive, og som har et lavere volum. Dette kalles «skin suit».

Temperaturkontroll

I romdrakter laget for bruk utenfor romfartøyet blir kroppsvarme fjernet ved hjelp av et vannavkjølt undertøylignende plagg. Både vannavkjølingssystemet og oksygenbeholdningen blir oppbevart i en ryggbeholder.

Forskjellige typer romdrakter

De store romorganisasjonene og kommersielle aktører som SpaceX, Boeing og Virgin Galactic har egendesignede romdrakter med forskjellig design og teknologi for bruk inne i en romfarkost. NASAs drakter brukes stort sett for utendørs aktivitet (EVA) ved romstasjonen ISS, mens russiske kosmonauter har sine egne drakter – Orlan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg