av /NASA. Public Domain

romdrakt

Romdrakt. Romdrakten sørger for at kroppen omgis av en kunstig atmosfære. Innerst har den som regel ett eller flere trykklag av vevet stoff dekket med gummibelagt nylon og utenpå dette flere lag av f.eks. teflondekket nylontråd og glassfiber. Astronauten på bildet har på ryggen en manøvreringsenhet, som ved hjelp av nitrogendyser gjør det mulig å holde seg i stabil stilling utenfor fergen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

En romdrakt er en beskyttelsesdrakt som brukes av romfarere, primært når de er utenfor romfartøyet. I romalderens første år ble romdrakt også brukt mer eller mindre kontinuerlig som beskyttelse mot utilsiktet trykkfall om bord.

Oppbygging

Romdrakten sørger for at kroppen omgis av en kunstig atmosfære. Derfor har den som regel innerst ett eller flere trykklag som består av for eksempel vevet stoff dekket med gummibelagt nylon. Utenpå kan det være flere lag av for eksempel teflondekket nylontråd og glassfiber som er brannsikkert og samtidig gir en viss beskyttelse mot stråling og mikrometeoroider.

Hjelmen kan helt eller delvis bestå av en spesielt egnet, sterk, klar plasttype med belegg for å bedre termiske og optiske egenskaper. Forskjellige visirer gir ekstra beskyttelse mot for eksempel støt, lys og ultrafiolette stråler.

Hanskene kan ha egne varmeelementer og har ofte ytterst et varmebestandig materiale som samtidig gir fingertuppene tilstrekkelig følsomhet. Hjelm og hansker vil som regel kunne settes på separat ved egne låseanordninger.

Drakten har spesielle ledd ved skuldre, albuer, håndledd, hofter, knær og ankler. Leddene gir god bevegelighet, men er avhengige av at det innvendige trykket er forholdsvis lavt. Dette fører til at man må benytte rent oksygen. Oksygenet tilføres via en slange og slippes ut på forskjellige steder i drakten. Foruten å danne en kunstig atmosfære brukes det også til ventilasjon og temperaturkontroll.

I moderne romdrakter laget for bruk utenfor romfartøyet blir kroppsvarme fjernet ved hjelp av et vannavkjølt undertøylignende plagg. Både vannavkjølingssystemet og oksygenbeholdningen blir oppbevart i en ryggbeholder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg