Magnet er en gjenstand som gir opphav til et magnetisk felt. Magneter deles inn i to forskjellige kategorier: permanente magneter og elektromagneter.

Faktaboks

Uttale
magnˈet
Etymologi
av gresk ‘stein fra Magnesia’

Permanente magneter

Hestesko magnet

Permanent magnet formet som en hestesko. Formen gjør at de magnetiske polene er nær hverandre slik at det skapes et sterkt magnetfelt.

Permanente magneter brukes som kompassnåler, i små elektriske motorer og generatorer, i dører, til å feste ting til metaller (kjøleskapsmagneter), i leketøy og mange andre steder.

Permanente magneter magnetiseres ved hjelp av et eksternt magnetisk felt. De laget av et ferromagnetisk materiale som har en stor magnetisk remanens. Remanensen til et materiale forteller hvor mye magnetisering som blir igjen i materialet etter at det eksterne magnetfeltet er fjernet.

Permanente magneter kan være formet som en stav, som en hestesko (U-form) eller som en sammenhengende ring. Stav- og hesteskomagneter har poler ved de åpne endene. Ringmagneter kan ha aksial eller radial magnetisering. Styrken (flukstettheten) til permanente magneter er gjerne mellom 0,5 og 1 tesla.

Elektromagneter

Elektromagneter har et bredt spekter av anvendelser, fra store industrimaskiner, for eksempel generatorer og løftemagneter, til små elektroniske komponenter som for eksempel harddisker og høyttalere.

Når det går elektrisk strøm gjennom en ledning, skapes det et magnetfelt. En elektromagnet lages ved å vikle ledningen til en spole, slik at magnetfeltet konsentreres. Jo flere antall viklinger spolen har, jo mer konsentrert blir det magnetiske feltet.

En vanlig elektromagnet er ofte laget med en kjerne av bløtt jern (jern med lite remanent magnetisme, men høy permeabilitet) som er omsluttet av en tettviklet spole. Jernkjernen gjør at magnetfeltet blir sterkere, fordi jern er ferromagnetisk og blir magnetisert av magnetfeltet inni strømspolen. Styrken til denne typen elektromagnet er begrenset ved at jernkjernen mettes (flukstetthet 2–3 tesla). Magneter med sterkere felt enn det som tilsvarer metning i jern lages uten jernkjerne.

Mest effektive for å frembringe sterke magnetfelter er superledende elektromagneter. Superledende magneter lages med spoler av spesielle forbindelser (niob-sink, niob-titan) som avkjølt med flytende helium (−272,2 °C) blir superledende. Disse superledende spolene kan lede mye mer strøm enn tradisjonelle spoler og dermed skape de sterkeste magnetiske feltene (opptil ca. 30 tesla) . Superledende elektromagneter brukes blant annet i MR-skannere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg