Vårskrinneblom
Vårskrinneblom brukes som modellplante til studier av planters molekylærbiologi, fysiologi, vekst og utvikling.
Vårskrinneblom
Lisens: CC BY SA 3.0

Vårskrinneblom er en ettårig planteart i korsblomstfamilien. Den blir 5–30 cm høy, med stjernehårete blad og hvite blomster.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Arabidopsis thaliana
Beskrevet av
(L.) Heynh.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Vårskrinneblom blomstrer svært tidlig om våren, og visner også tidlig. I Norge vokser den på knauser og tørr bakke nord til Troms. Den har en nesten global utbredelse. Den er kategorisert som livskraftig (LC) i Artsdatabankens rødliste (2021).

Modellorganisme

Plastidgenom fra Arabidopsis thaliana
Arabidopsis thaliana er en mye brukt modellorganisme, og genomet ble publisert høsten år 2000.
Kart over kloroplastgenomet hos Arabidopsis thaliana. De 136 genene er fargekodet: Små subenhet ribosomale rna (rps, gule), store subenhet ribosomale proteiner (rpl, oransje), hypotetisk kloroplast ORF (ycf, sitron), proteinkodende gener involvert i fotosyntese (grønn) eller andre funksjoner (rød), ribosomale RNA (rrn, blå) og tRNA (trn, sort). Introner er grå.

Vårskrinneblom er liten, lett å dyrke, tar liten plass, har selvbefruktning, er lett å krysse, har små frø og fullfører livssyklus fra spiring til frøsetting i løpet av noen uker. Derfor brukes den som modellplante («plantebiologenes bananflue»), til studier av planters molekylærbiologi, fysiologi, vekst og utvikling.

Planten er vinterettårig, og spirte frø må gjennom en kuldebehandling (vernalisering) for at planten skal kunne blomstre. Vårskrinneblom har et av de minste genomene kjent fra planter, med en høy andel DNA som koder for proteiner.

Høsten 2000 ble den komplette basesekvensen til vårskrinneblom publisert i tidsskriftet Nature. DNA i cellekjernen består av 125 megabasepar fordelt på 5 kromosomer og ca. 25 500 gener.

Vårskrinneblom studeres ikke bare på jorda, men også på Den internasjonale romstasjonen og på månen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

vårskrinneblom
Arabidopsis thaliana
Tidligere vitenskapelig navn
Stenophragma thaliana (L.) Celak., Stenophragma thalianum (L.) Celak., Sisymbrium thalianum (L.) Gay, Arabis thaliana L.
Artsdatabanken-ID
101081
GBIF-ID
3052436

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg