vårskrinneblom

Vårskrinneblom brukes som modellplante («plantebiologenes bananflue»), til studier av planters molekylærbiologi, fysiologi, vekst og utvikling.
Vårskrinneblom
Lisens: CC BY SA 3.0

Vårskrinneblom er en ettårig planteart i korsblomstfamilien. Den blir 5–30 cm høy, med stjernehårete blad og hvite blomster. Vårskrinneblom blomstrer svært tidlig om våren, og visner også tidlig. Den vokser på knauser og tørr bakke nord til Troms. Den har en nesten global utbredelse.

Faktaboks

også kjent som:
Arabidopsis thaliana

Vårskrinneblom brukes som modellplante («plantebiologenes bananflue»), til studier av planters molekylærbiologi, fysiologi, vekst og utvikling. Planten er liten, lett å dyrke, tar liten plass, har selvbefruktning, er lett å krysse, har små frø og fullfører livssyklus fra spiring til frøsetting i løpet av noen uker. Planten er vinterettårig, og spirte frø må gjennom en kuldebehandling (vernalisering) for at planten skal kunne blomstre. Vårskrinneblom har et av de minste genomene kjent fra planter, med en høy andel DNA som koder for proteiner.

Høsten 2000 ble den komplette basesekvensen til vårskrinneblom publisert i tidsskriftet Nature. DNA i cellekjernen består av 125 megabasepar fordelt på 5 kromosomer og ca. 25 500 gener. Vårskrinneblom studeres ikke bare på jorda, men også på Den internasjonale romstasjonen og på månen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg