Kibo (romstasjonsmodul)

Modulene Kibo (JAXA), Destiny (NASA) og Harmony (NASA) på Romstasjonen ISS. Den japanske logistikkseksjonen på toppen av den mer langstrakte forskningsseksjonen.
ESA.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Kibo er en japansk modul tilkoblet Den internasjonale romstasjonen (ISS). Kibo består av er en trykksatt seksjon for forskningsaktiviteter, en separat forsyningsseksjon, en ekstern forskningsplatform for nyttelast, kommunikasjonssystem og en manipulatorarm. Modulen ble montert på ISS i perioden mellom Mars 2008 og april 2009. Kibo er Japans første bemannede fartøy eller installasjon i verdensrommet.

Faktaboks

Også kjent som
Japanese Experiment Platform

Bruk

Fire astronauter kan gjøre forskningsoppgaver i Kibo samtidig, og det forskes på rommedisin, biologi, jordobservasjon, materialteknologi og kommunikasjonsteknologi.

Organisering

Aktiviteten på Kibo styres fra et eget kontrollrom ved Tsukuba Space Centre i Japan. Japan har per 2020 sju aktive astronauter, flere av dem har gjennomført opphold på ISS, men ikke alle har vært i verdensrommet per 2020.

Størrelse

Den trykksatte delen av Kibo er 11,2 meter lang og 4,4 meter i diameter, den utvendige forskningsplatformen for nyttelast er 4 meter lang, 5,6 meter bred og 5 meter høy, og forsyningsseksjonen er 3,6 meter lang og 4,4 meter i diameter. Kibo er med dette den største modulen på ISS.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg