Ventilasjon, luftfornyelse i oppholdsrom. Med ventilasjonsanlegg kan man kontrollere fuktighet, temperatur og forurensningsgrad i et rom, alt etter hvor omfattende anlegget er. Et moderne ventilasjonsanlegg er alltid utstyrt med automatisk regulering. For større ventilasjonsanlegg kan reguleringsutstyret bli meget omfattende.

Faktaboks

Uttale
ventilasjˈon
Etymologi
av ‘ventil’

Man skjelner mellom komfortventilasjon, som har til hensikt å gjøre romklimaet best mulig og industriventilasjon, som tilpasses industrielle prosesser. Byggeforskriftene angir minimum frisklufttilførsel til lokaler ut fra personbelastning, materialbelastning (bygningsmaterialer, inventar og installasjoner), samt forurensning fra prosesser og aktiviteter i lokalene.

For å fordele og trekke av luft legges ventilasjonskanaler frem til de enkelte rom, og anlegget innreguleres ved hjelp av spjeld, ventiler og rister i kanalsystemet. Oppvarming og avkjøling av ventilasjonsluft er meget energikrevende, og det er derfor vanlig å utstyre anleggene med varmegjenvinnere (varmevekslere).

Typer ventilasjonsanlegg

Ved naturlig ventilasjon benytter man vindkrefter og termisk oppdrift i ventilasjonspiper. Naturlig ventilerte anlegg er vanlig i eldre hus, men har i den senere tid kommet i fokus igjen fordi de er enkle og lite energikrevende i drift. For å øke luftfornyelsen og sikre den i all slags vær installeres vifter, og man snakker da om mekanisk ventilasjon. For å oppnå balansert ventilasjon installeres vifter både for innblåsning av luft og for avtrekk.

For å oppnå et behagelig romklima, kan innblåsningsluften filtreres for å fjerne uønskede partikler og oppvarmes ved hjelp av varmebatteri (varmeveksler), se luftfilter. Det er også vanlig å filtrere avtrekksluften for å opprettholde virkningsgraden til varmegjenvinnere som er montert i anlegget. Varmebatteriet kan tilføres varme fra et sentralvarmeanlegg eller oppvarmes elektrisk. I sommerhalvåret kan luft avkjøles ved egne kjøleanlegg. Se også fortrengningsventilasjon.

Et anlegg som samtidig kontrollerer fuktighet, temperatur og forurensning, kalles et klimaanlegg (airconditioning). Befuktning gir gode vekstforhold for muggsopp og mikrober, og bør unngås med mindre det er spesielle krav til fuktigheten i rommet som skal ventileres. I spesielle tilfeller som f.eks. i tørre lagre og svømmehaller, kan det være aktuelt å avfukte ventilasjonsluft.

I rom hvor det utvikles uønskede gasser og lukter, f.eks. WC, bad og kjøkken, trekker man vanligvis ut mer luft enn det blåses inn for å hindre forurensningene i å strømme inn i tilstøtende rom. Dette kalles undertrykksventilasjon. På samme måte blåser man inn mer luft enn man suger ut i rom man ønsker å holde frie for forurensninger, noe som kalles overtrykksventilasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg