Freedom

Et tidlig forslag til en amerikansk romstasjon, med et såkalt dobbeltkjøl-design.
NASA.

Artikkelstart

Freedom var en tiltenkt romstasjon på 1980-tallet, som skulle gå i bane rundt Jorda. Prosjektet ble aldri gjennomført som planlagt, men ble forløperen til den internasjonale romstasjonen ISS.

Faktaboks

Uttale
frˈi:dəm

På 1980-tallet startet NASA opp et arbeid for å utvikle en amerikansk romstasjon i bane rundt Jorda, i parallell med den utviklingen som russerne/sovjeterne gjorde for romstasjonen Mir. Prosjektet fikk navnet Freedom i 1988. Det utviklet seg etter hvert til et NASA-initiert internasjonalt samarbeidprosjekt. Utover NASA deltok etter hvert den japanske romorganisasjonen NASDA, den internasjonale romorganisasjonen ESA og den kanadiske romorganisasjonen CSA i prosjektet.

Freedom viste seg å bli altfor dyrt hvis det skulle gjennomføres som planlagt. Det ble derfor gjennomført en omfattende konstruksjonsendring for å komme fram til et mindre kostbart konsept. Etter endringen ble prosjektet i 1993 videreført som romstasjonen Alpha og senere fikk den navnet den internasjonale romstasjonen ISS, nå også med russisk deltagelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg