SINTEF

Artikkelstart

SINTEF, norsk forskningskonsern med hovedkontor i Trondheim som skal fremme teknologisk og annen industriell forskning ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og utbygge samarbeidet mellom NTNU og landets nærings- og arbeidsliv, andre forskningsinstitusjoner og akademiske miljøer. Sintef driver dessuten oppdragsforskning i offentlig og privat sektor innenfor teknologi, naturvitenskap, medisin og samfunnsfag og er Norges og Skandinavias største uavhengige organisasjon for slik forskning. Sintef driver også rådgivning og utfører testing og sertifisering på flere områder.

Faktaboks

Også kjent som
fork. for Stiftelsen for industriell og teknisk forskning ved Norges tekniske høgskole

SINTEF har avdelinger i Trondheim og Oslo; ellers avdelingskontorer i Bergen, Stavanger, Ålesund, USA (Houston), Makedonia (Skopje) og Polen (Warszawa og Krakow), samt et laboratorium i Danmark (Hirtshals). Omsetning var i 2005 cirka 1,8 milliarder kr med rundt 2000 ansatte, hvorav cirka 1400 i Trondheim og cirka 500 i Oslo.

Historikk

SINTEF ble opprettet i 1950 som Selskapet for industriell og teknisk forskning ved Norges tekniske høgskole (NTH) for å være NTHs forlengede arm mot industrien. Professorer ved NTH ledet de ulike SINTEF-institutter. I 1980 gikk SINTEF over fra å være et selskap underlagt NTHs styre til å bli en selvstendig næringsdrivende stiftelse med egne ledere, og i 1985 ble SINTEF organisert som et konsern (SINTEF-gruppen). Tre nye institutter ble samtidig omgjort til forskningsaksjeselskaper med SINTEF som eier, senere har ytterligere to slike aksjeselskaper kommet til. I 1993 gikk Senter for industriforskning (SI) i Oslo inn i SINTEF, slik at SINTEF også fikk et samarbeid med Universitetet i Oslo. I 1996 ble NTH en del av NTNU.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg