Bajkonur

En Sojus-rakett klar til å frakte mannskap til Den internasjonale romstasjonen fra Bajkonur i 2016.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Oppskytning av en Sojus-rakett fra Bajkonur i 2009. Raketten fraktet en amerikansk og russisk astronaut til Den internasjonale romstasjonen.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Bajkonur er en viktig oppskytningsbase, eller kosmodrom, for raketter og romfartøy som ligger i Kasakhstan. Basen benyttes av den russiske romorganisasjonen Roskosmos, i tillegg til å bli utlånt til den europeiske romorganisasjonen ESA og amerikanske NASA for oppskytninger av deres romfartøy. Basen har spilt en viktig rolle i utviklingen og driften av Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Faktaboks

uttale:
bajkonˈur
også kjent som:

Tjuratam (tidligere benyttet i vestlige lands presse), Baikonur, Байқоңыр ғарыш айлағы, Космодро́м Байкону́р

Historikk

Bajkonur ble bygd i 1955, da Kasakhstan var en del av Sovjetunionen. Bajkonur var en av Sovjetunionens viktigste oppskytningsbaser. Herfra ble rundt 35 prosent av alle sovjetiske nyttelaster skutt opp, blant annet alle bemannede romfartøyer. Det inkluderte blant annet historiens første kunstige satellitt, Sputnik 1, som ble skutt opp fra Bajkonur i 1957. Det første mennesket som ble sendt ut i verdensrommet, Jurij Gagarin, ble skutt opp fra basen i 1959.

Etter Sovjetunionens sammenbrudd ble basen fra 1994 utleid til Russland.

Bajkonur var i 1988 stedet hvor den russiske romfergen Buran ble skutt opp for første og eneste gang.

Raketter av typene Proton, Zenit og Sojus kan skytes opp fra Bajkonur. Etter at USA avsluttet sitt romferge-program i 2011, har alt mannskap blitt fraktet til ISS med Sojus-raketter fra Bajkonur. Flere av seksjonene som utgjør ISS ble også sendt opp fra Bajkonur, deriblant den aller første delen, som ble sendt opp i 1998.

Beliggenhet og navn

Bajkonur ligger øst for Aralsjøen, cirka 300 kilometer fra byen Bajkonur i Kasakhstan. De fleste ansatte ved basen bor i byen Leninsk, som ble grunnlagt i 1954 da Bajkonur ble benyttet til missilprøver. Basen og byen Leninsk utgjør nå Bajkonur Romkompleks.

Oppskytningsbasen har også vært kalt Tjuratam etter en gammel by som ligger atskillig nærmere enn byen Bajkonur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg