Alabama (delstat i USA)

Alabama

Av /Store norske leksikon ※.

Alabama.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Alabama, delstat i sørøstlige USA, mellom Cumberlandfjellene i nord og Mexicogolfen i sør. Grenser til Mississippi i vest, Tennessee i nord, Georgia i øst, og mot sør grenser Alabama mot Florida og Mexicogolfen – med en kystlinje på ca. 85 km. Delstaten forkortes Ala. eller AL, og blir også omtalt som Heart of Dixie eller Camellia State. Navnet Alabama kommer av choctaw alba almoh, 'krattskogrydderne'.

Faktaboks

Uttale
æləbˈæ:mə

Alabama har et totalt areal på ca. 135 760 km2, og har 4 874 747 innbyggere (US Census, 2017). Alabama ble opptatt som den 22. staten i USA 14. desember 1819. Hovedstaden er Montgomery, og den største byen er Birmingham.

Natur

Alabama kan deles inn i to jevnstore geografiske hovedområder. Den nordlige delen tilhører Appalachene, og gjennomskjæres av Tennessee-elven. Landskapet preges av foldefjell, med Cheaha Mountain (734 moh.) som høyeste punkt. Den sørlige delen danner en fruktbar kystslette med svartjord og skogvokste sandmoer lengst ute ved kysten. Klimaet er temperert til subtropisk, med lang vekstsesong, ca. 300 dager i sør og ca. 200 i nord.

Befolkning

69,2 prosent av befolkningen regnes som hvite – inkludert 4,3 prosent spanskættede (hispanic eller latino) – mens 26,8 prosent er afroamerikanere (US Census, 2017). Om lag 59 prosent av befolkningen bor i byer. Størst befolkningstetthet er det i svartjordsområdet (Black Belt). De største byene i delstaten er jern- og stålsenteret Birmingham med 210 710 innbyggere, hovedstaden Montgomery med med 199 518 innbyggere, Huntsville med 194 585 innbyggere og havnebyen Mobile med 190 265 innbyggere (US Census, 2017). Det største kirkesamfunnet i Alabama er baptistsamfunnet.

Næringsliv

Gulf Shores ved Mexicogolfen – den sørligste bosettingen i Alabama – er en populær turistdestinasjon.
.
Lisens: CC BY 2.0

Til tross for den raske industrialiseringen er jordbruket betydelig. Tradisjonelt har det konsentrert seg om bomullsdyrking, men produksjonen av mais, soyabønner, pekannøtter og jordnøtter blir stadig viktigere, fulgt av poteter, meloner, tobakk og ferskener. Husdyrbruket legger særlig vekt på produksjon av fjærkre (broilere) og eggproduksjon. To tredjedeler av arealet er skogkledd, mest med furu, som gir grunnlag for en betydelig treforedlingsindustri.

Utbyggingen av vannkraft i Tennessee-dalen har skapt grunnlag for en sterk industriell vekst, med aluminium, tekstilindustri og kjemisk industri. I den nordlige delen av delstaten er det i tillegg bygd tre større kjernekraftverk. Ved Huntsville i nord bygde Wernher von Braun i 1950-årene opp et romfartssenter, George C. Marshall Space Flight Center, som fortsatt er et av de ledende i landet. Forekomster av kull, jernmalm, bauxitt, naturgass og olje har også bidratt til å gjøre Alabama til den ledende tungindustristat i sør. U.S. Steel i Birmingham har vært nøkkelbedriften.

Alabama velger to senatorer og syv representanter til kongressen.

Historie

Alabama ble utforsket av spanierne tidlig på 1500-tallet. Området fikk sin første permanente bosetting av franskmenn i 1702 (Fort Louis), og tilhørte det franske Louisiana til 1763, britisk 1763–83. Mobile Bay-området var under spansk kontroll inntil det kom under amerikansk kontroll i 1813. Alabama ble organisert som territorium i 1817 og opptatt som den 22. staten i unionen 14. desember 1819. Alabama trådte ut av unionen under den amerikanske borgerkrigen i 1861 og sluttet seg til Sørstatskonføderasjonen som en tid hadde Montgomery som hovedstad.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg