Robot. Prinsipptegning av et system som kombinerer optikk med robotteknologi. Ved å bruke et optisk gjenkjennelsessystem kan roboten utføre de riktige operasjoner (her lakkering av bildeler). Et kamera (1) «ser» delen som skal lakkeres, og informasjoner gis videre via en kontrollskjerm (2) til kontrollenheten. Ved å sammenligne de mottatte signaler med dem som er lagret i dataregisteret (4), identifiserer man delen, og roboten (3) kan utføre de riktige bevegelsene.

Robot av KF/Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Robot, en datastyrt enhet som ved hjelp av sensorer kan motta data fra omgivelsene, bearbeide disse og reagere ved å iverksette handlinger i henhold til forhåndsprogrammerte regler.

Begrepet robot dekker et bredt spekter av konstruksjoner og anvendelser. Mobile, verktøyutstyrte roboter spiller en økende rolle i forbindelse med arbeidsoppdrag i områder med stråle- eller eksplosjonsfare. Industrirobotene tar over stadig mer av rutinearbeid som sveising, montering, prosessovervåking og kvalitetskontroll. Roboter som reagerer på tale, anvendes bl.a. på sykehus i forbindelse med operasjoner. Dessuten drives det utstrakt forskning på mer eller mindre menneskelignende mekaniske konstruksjoner med kunstig syn, hørsel, tale, gripeevne og en etter hvert betydelig grad av mobilitet. Rene programroboter (agenter) utvikles for å lokalisere, samle og presentere informasjon fra Internett. Ved å benytte avansert billedbehandling kan aktive og passive roboter benyttes til overvåking og vakthold.

Robotenes evne til å sanse, bearbeide sensordata og gjøre vurderinger på grunnlag av disse ligger i avansert programvare, utviklet gjennom mange års forskning omkring kunstig intelligens. Roboter utvikles og produseres også i Norge.

Navnet ble lansert av den tsjekkiske kunstner Josef Čapek og popularisert i broren Karel Čapeks teaterstykke R.U.R. (1920).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.