manipulator

Artikkelstart

Manipulator er et instrument som brukes til å utvide rekkevidden av menneskets hånd. Manipulatorer brukes for å utføre håndens funksjoner i et utilgjengelig område, for eksempel i vakuum, ved svært lave eller høye temperaturer, med stoffer som ikke må berøres av hånd (radioaktive stoffer eller gifter) eller der håndens krefter ikke strekker til.

Faktaboks

Uttale
manipulˈator

En god manipulator skal ikke bare ha de nødvendige gripeegenskaper, men også gi operatøren følelsen av hvordan den arbeider slik at han ikke griper for sterkt eller for svakt.

Manipulatoren benyttes fortrinnsvis til å utføre operasjoner som ikke lar seg automatisere. I enkle manipulatorer overføres håndens bevegelse direkte ved hjelp av stenger og ledd. Mer kompliserte og større manipulatorer drives av motorer som styres av håndens bevegelse. Ved tilbakekobling oppnår man føling med bevegelsene, men kreftene som omsettes kan være av en helt annen størrelse enn hva hånden føler. Manipulatorer bygges blant annet for å bevege tunge deler av kjernefysiske reaktorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg