Boeing-romfartøyet CST-100.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Starliner, eller CST-100, er et amerikansk bemannet romfartøy under utvikling hos Boeing for bruk i kommersiell transport til og fra Den Internasjonale Romstasjonen (ISS). Fartøyet utvikles innenfor rammen av NASAs CCDev (Commercial Crew Development)-program.

Faktaboks

Også kjent som

CST-100

Oppbygning

Romfartøyet vil bestå av en mannskapsseksjon og en forholdsvis kort serviceseksjon. Samlet lengde blir cirka 5,1 meter. Mannskapsseksjonen, med form som og litt større enn en Apollo kommandoseksjon, får en diameter på cirka 4,6 meter og skal kunne romme opptil syv astronauter eller forsyninger.

Starliner skal være et gjenbrukbart fartøy, og skal kunne gjenbrukes opp til 10 ganger. Serviceseksjonen vil være ny for hver oppskytning og omfatter rakettmotorer, drivstofftanker, varmevekslere og batterier. CST-100 har ikke solcellepaneler – batteriene sørger for strømforsyningen.

Bruk

På vanlige ferder til romstasjonen vil Starliner romme fire astronauter og tidskritisk nyttelast. Starliner vil kunne være koblet til ISS i opp til syv måneder. Landing vil normalt skje på land ved bruk av blant annet gassposer og med sjølandinger som reservemulighet.

Tester

Den første testen av Starliner i jordbane ble gjennomført i desember 2019. Denne var mislykket på grunn av et problem med programvaren ombord, og Starliner kunne ikke dokke med ISS som planlagt. Når Starliner skal dokke med ISS, vil dette skje helautomatisk og uten bruk av robotarmen Canadarm slik det tidligere er gjort for nyttelastfarkoster som Cygnus, Dragon og HTV.

Navn

I betegnelsen CST-100 står bokstavene for Crew Space Transportation, tallet 100 for 100 km, høyden der rommet er definert å begynne (Kármán-linjen). Det er også planlagt transportoppdrag til Bigelows potensielle fremtidige kommersielle romstasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg