Ronald Reagan

Faktaboks

Ronald Reagan
uttale:
rˈeigən
født:
6. februar 1911, Tampico, Illinois, USA
død:
5. juni 2004, Bel Air, Los Angeles, California, USA
Ronald Reagan var USAs president i perioden 1981-1989. Offisielt bilde fra 1981.
Av /United States federal government.
Lisens: Public domain
Ronald Reagan som ung skuespiller sammen med Jane Wyman i en filmscene i 1940.
Av /NTB scanpix.

Ronald Reagan

Av /NTB Scanpix ※.

Ronald Reagan, amerikansk politiker for Det republikanske partiet. Han var USAs 40. president i 1981–1989.

Reagan arbeidet først som sportsreporter, men filmdebuterte i 1937 og ble en av 1940-årenes filmstjerner i Hollywood. Blant filmene kan nevnes Knute Rockne, All American (1940), King's Row (Ringer på vannet, 1941) og Storm Warning (Under Ku Klux Klan, 1951). Filmkarrieren dalte, og han spilte sin siste filmrolle i 1964 etter å ha vært vert for flere TV-serier. Han var leder for det amerikanske skuespillerforbundet 1947–1952 og 1959. Han var da kjent som en liberal-progressiv leder, men ble senere konservativ.

Reagen var guvernør i California i perioden 1967–1974 og forsøkte uten hell å bli republikanernes presidentkandidat i 1976. I 1980 vant han derimot nominasjonen og deretter presidentvalget mot Jimmy Carter. Han ble gjenvalgt med klar margin mot Walter Mondale i 1984.

Innenrikspolitisk førte Reagan i sin første presidentperiode en ekstremt liberalistisk politikk («Reaganomics»), der skattelettelser og økte forsvarsbevilgninger ble finansiert ved kraftige nedskjæringer i andre offentlige utgifter. Dette førte til økonomisk vekst, men også til store budsjettunderskudd. En økning i dollarkursen førte til dårlige tider for eksportnæringene og økte rentekostnader, noe som særlig rammet bøndene. Til sammen bidro dette til en forverring av handelsbalansen, særlig med Japan.

Utenrikspolitisk fikk Reagans presidentperiode særlig betydning i forholdet til Mellom-Amerika og Sovjetunionen. I Mellom-Amerika oppga Reagan Carters menneskerettighetspolitikk, invaderte Grenada i 1983 og støttet konsekvent regjeringen i El Salvador og contras i Nicaragua. Forholdet til Sovjetunionen var svært kjølig i begynnelsen av perioden, men etter Gorbatsjovs maktovertakelse ble forholdet mellom supermaktene bedre enn på mange år. Høydepunktet i en serie på fire toppmøter var undertegnelsen av INF-avtalen i 1987, som reduserte antallet mellomdistanseraketter i Europa.

I 1981 ble Reagan utsatt for et attentat, men han kom fra skuddsårene uten varig mén. Reagans personlige popularitet, hans profesjonelt fremførte taler og gode forhold til media gjorde ham til en populær president, selv om hans politikk var omstridt. I sin siste periode ble han rammet av økonomiske nedgangstider og flere politiske skandaler, blant annet Iran-Contras-affæren, samtidig som flere nære medarbeidere forlot ham.

Etter presidentperioden levde Reagan tilbaketrukket i California og ble senere rammet av alzheimers. Han var inntil innsettelsen av Donald Trump i 2017 den eldste som hadde tatt sete som USAs president.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg