Rakettmotorer

Prinsippskisse for væskerakett.

Av /Store norske leksikon ※.

Drivstoff er en felles betegnelse på brensler som utnyttes i en motor til fremdrift av mobile enheter. Karakteristisk for drivstoff er at brenselet er i flytende form, men i den senere tid har det også blitt mer vanlig at det opptrer som komprimert gass.

Normalt brukes drivstoff i en forbrenningsmotor der kjemisk energi omdannes til bevegelsesenergi, som sørger for fremdrift av eksempelvis bil, skip eller fly. Brensler som brukes i brenselceller, der kjemisk energi omdannes til elektrisk energi, kan også bli omtalt som drivstoff. For at brensel i et drivstoff skal kunne forbrenne, må det kombineres med et oksidasjonsmiddel.

En vanlig forbrenningsmotor får oksygen fra atmosfæren. Motorer som skal fungere i miljø der det ikke er fri tilgang på oksygen, som rakettmotorer, må i tillegg til brensel ha med seg oksidasjonsmiddel. Kombinasjonen brensel og oksidasjonsmiddel er drivstoffet til motoren.

Eksempler på drivstoff er bensin, diesel, propan, naturgass (CNG) og hydrogen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg