Månens overflate er tørr, men det er påvist vannis i noen kratere i de kaldeste og mørkeste områdene ved polene der sollyset knapt når ned.
Man kan med det blotte øye skjelne mellom lyse og mørke områder på Månen. Fra gammelt av har de mørke områdene blitt kalt hav, mare. Denne betegnelsen er blitt beholdt til tross for at det lenge har vært kjent at Månens overflate er helt tørr. Med unntak av Mare Crisium, henger havene sammen og er omgitt av lyse fjellområder som dekker 2/3 av forsiden og går opp i 5500 meters høyde.
Iøynefallende er også kraterne, spesielt Tycho og Kepler, med noen lyse striper, som stråler ut i alle retninger. Dette tyder på at kraterne skyldes nedslag av kometkjerner. I en kikkert vil man også kunne se en mengde ringformede dannelser, ringfjell. Det finnes over 300 000 ringfjell med diametre over én kilometer, mens de største har diametre på vel 200 kilometer. Nesten alle er nedslagskratere etter meteoroider, asteroider eller kometer og er ikke av vulkansk opprinnelse. De største ringfjellene har sentralfjell, som er karakteristisk for nedslagskratere over en viss størrelse, der deler av kraterkanten vil rase inn mot midten etter sammenstøtet. Havområdene er nesten fri for kratere fordi de ble dannet ved utstrømming av lava etter at det mest intense bombardementet fra rommet hadde opphørt.
Månen har også andre interessante overflateformasjoner: daler, gjennomskjæringer av fjellkjeder; forholdsvis grunne kløfter kalt riller, noen hundre kilometer lange, noen kilometer brede og noen hundre meter dype; kuppelformede dannelser med diameter på 2–3 kilometer og høyde på et par hundre meter kalt domer; og klipper.
Astronautenes fotavtrykk på Månen vitner om at berggrunnen er dekket av løsmasser (regolitt), som har blitt dannet ved forvitring av fjellgrunnen på grunn av ekstreme temperatursvingninger.
Månens bakside ble fotografert første gang av den sovjetiske romsonden Luna 3 i 1959. Denne siden er dekket av et nesten sammenhengende, lyst fjellområde med et meget høyt antall ringfjell.
Temperaturen på dagsiden kan komme opp i cirka 130 °C fordi sollyset ikke svekkes av noen atmosfære. På nattsiden kommer temperaturen ned i rundt –150 °C.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.