Faktaboks

Bill Clinton
egentlig William Jefferson Clinton, født William Jefferson Blythe III.
Uttale
klˈintən
Født
19. august 1946, Hope, Arkansas, USA
Bill Clinton

Bill Clinton sammen med kona Hillary Rodham Clinton, som har vært både senator, utenriksminister og presidentkandidat, under åpningen av demokratenes landsmøte 2004.

Av /NTB ※.

Bill Clinton

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bill Clinton, amerikansk politiker (demokrat); USAs 42. president (1993–2001), gift med Hillary Clinton.

Clinton er oppvokst i Arkansas og utdannet jurist fra Yale University. Han avla bachelorgrad i internasjonale relasjoner ved Georgetown University i Washington, DC, og studerte en periode med stipend ved University of Oxford.

Clinton satt som direktevalgt justisminister i Arkansas 1977–79, og som delstatens guvernør 1979–81 og 1983–92.

Presidenttiden

Clinton vant noe overraskende demokratenes nominasjonskamp før presidentvalget i 1992 etter at flere av de mer kjente kandidatene hadde trukket seg. I valget slo han den sittende presidenten George H. W. Bush og den uavhengige kandidaten Ross Perot og ble gjenvalgt med overbevisende margin ved valget i 1996.

Clintons hovedproblem som president var at republikanerne siden 1994 hadde flertall både i Senatet og Representantenes hus. På tross av at Clinton la mye av politikken mot høyre, ble det flere alvorlige nederlag i Kongressen, som med det ambisiøse forslaget om ny helsereform. Blant de tverrpolitiske vedtakene han lyktes med, var en innstramming av velferdslovgivningen.

Utenrikspolitisk var Clinton et ubeskrevet blad da han tiltrådte, men han spilte etter hvert en viktig meglerrolle bl.a. i konfliktene i Midtøsten og Nord-Irland. Samtidig ble han og USA på flere felter utfordret av behovet for nye samarbeidsmønstre etter den kalde krigens slutt.

I sin andre presidentperiode ble Clinton svekket av flere personlige skandaler, særlig Lewinsky-saken. På tross av dette ble Clinton en relativt populær president i de økonomiske oppgangstidene i USA i andre del av 1990-årene. Som første sittende amerikanske president besøkte han Norge 1999.

Etter presidenttiden

Etter årtusenskiftet har Clinton vært aktiv i internasjonalt nød- og bistandsarbeid, hovedsakelig i regi av stiftelsen The Clinton Foundation, opprettet 2001.

Han samarbeidet med sin forgjenger som president, George H. W. Bush, om å samle inn penger til ofrene for tsunamien i 2004 og orkanen Katrina i 2005. I 2005, underlagt Clinton-stiftelsen, ble også Clinton Global Initiative opprettet, med formål å få organisasjoner, land og bedrifter til å samarbeide om konkrete bistandsprosjekter på tvers av landegrenser.

Clinton har fortsatt å være synlig i amerikansk politikk, særlig i valgkampene. Han reiste omkring og holdt folkemøter for sin kone da hun var presidentkandidat i 2008 og 2016, og ved valgene i 2008 og 2012 for Barack Obama.

Clinton har blant annet skrevet bøkene My life 2004 (norsk utgave Mitt liv ssamme år) og Giving: How each of us can change the World i 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg