Bill Clinton

Library of Congress. begrenset

Bill Clinton, amerikansk politiker (demokrat); USAs 42. president (1993–2001), gift med Hillary Rodham Clinton. Clinton kommer fra Arkansas og er utdannet jurist bl.a. ved Oxford i England og Yale University. Justisminister i delstaten 1977–79, guvernør i Arkansas 1979–81 og 1983–92.

Ble noe overraskende nominert til demokratenes presidentkandidat 1992 etter at flere av de mer kjente kandidatene hadde trukket seg, og vant over den sittende president George H. W. Bush. Gjenvalgt med overbevisende margin 1996.

Clintons hovedproblem som president var at republikanerne siden 1994 hadde flertall både i Senatet og Representantenes hus. På tross av at Clinton la mye av politikken mot høyre, ble det flere alvorlige nederlag i Kongressen, bl.a. det ambisiøse forslaget om ny helsereform. Kongressen blokkerte også flere av presidentens utnevnelser, bl.a. tok det over et år å få godkjent Richard Holbrooke som ny FN-ambassadør. I 1999 avslo Senatet å godta den nye prøvestansavtalen fra 1995. Utenrikspolitisk var Clinton et ubeskrevet blad da han tiltrådte, men han spilte etter hvert en viktig meglerrolle bl.a. i konfliktene i Midtøsten og Nord-Irland.

I sin andre presidentperiode ble Clinton svekket av flere personlige skandaler, særlig Lewinsky-saken. På tross av dette ble Clinton en populær president, noe som særlig skyldes hans personlige sjarm og de gode økonomiske tidene i USA. Som første sittende amerikanske president besøkte han Norge 1999.

Etter sin presidenttid har Clinton vært aktiv i internasjonalt nød- og bistandsarbeid, hovedsakelig i regi av stiftelsen The Clinton Foundation, opprettet 2001. Han samarbeidet med sin forgjenger som president, George H. W. Bush, om å samle inn penger til ofrene for tsunamien i 2004 og orkanen Katrina i 2005. I 2005, underlagt Clinton-stiftelsen, ble også Clinton Global Initiative opprettet, med formål å få organisasjoner, land og bedrifter til å samarbeide om konkrete bistandsprosjekter på tvers av landegrenser.

Clinton har fortsatt å være synlig i amerikansk politikk, særlig i valgkampene, der han i 2008 var svært aktiv til støtte for sin kones presidentkandidatur, og så i valgkampene i 2008 og 2012 for Barack Obama.

Clinton har blant annet skrevet bøkene My life 2004 (no. utg. Mitt liv s.å.) og Giving: How each of us can change the World i 2007. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.