Illustrasjon av et Dragon romfartøy i bane.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Det amerikanske romfartøyet Dragon skal kunne koble seg automatisk til Den internasjonale romstasjonen, men vil fra en posisjon i nærheten bli geleidet på plass av romstasjonens robotarm.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dragon er et amerikansk gjenbrukbart romfartøy utviklet av SpaceX for kommersiell transport av forsyninger og mannskaper (Crew Dragon) til den internasjonale romstasjonen ISS innenfor rammen av NASA sitt COTS (Commercial Orbital Transportation Services)-program.

Romfartøyet kan foreta en helautomatisk tilkobling, eller fra en posisjon nær romstasjonen bli geleidet på plass av ISS' robotarm.

Fartøyet er fra 2020 oppdatert til den nye varianten Cargo Dragon som kun benytter den helautomatiske tilkoblingen. Fartøyet finnes også i en utgave som kan frakte med seg mannskap – Crew Dragon, som også benytter kun den helautomatiske tilkoblingen. Største nyttelast ubemannet er 6 tonn opp, 3 tonn ned, i et volum på 10 kubikkmeter under trykk og 14 kubikkmeter ikke trykksatt, alternativt opp til syv passasjerer. NASA benytter seg av 4 plasser og fyller resten med nyttelast når de bruker den bemannede kapselen. Selve kapselen har en diameter på 3,6 meter, en høyde på 2,9 meter og en tomvekt på 4,2 tonn. Den har 18 små rakettmotorer for manøvrering/stillingskontroll og er utstyrt med et varmeskjold. Bæreraketten er en Falcon 9-rakett fra SpaceX.

Romferder med Dragon

Utviklingen ble satt i gang i 2005, og ble i august 2006 tildelt støttemidler av NASA. I desember 2008 fikk selskapet en såkalt CRS (Commercial Resupply Services)-kontrakt for levering av minimum 20 tonn last ved opptil 12 flyvninger til Den internasjonale romstasjonen for 1,6 milliarder dollar.

Første ubemannede prøveferd ble gjennomført 8. desember 2010. Oppskytningen foregikk fra Cape Canaveral Air Force Station, med fallskjermlanding etter nesten to omløp i en nær 300 kilometer høy bane på et forutbestemt punkt i Stillehavet ca. 800 kilometer vest for Baja, Mexico.

Første bemannede prøveferd ble gjennomført fra Kennedy Space Centre i Florida 30. mai 2020 med to astronauter om bord. Denne demonstrasjonen viste at kapselen både kunne koble seg til romstasjonen automatisk, gjøre enkle styrekontroller på ferden dit, og at fallskjermlandingen i havet fungerte som forventet på returen. I tillegg fungerte alle støttesystemene for astronautene optimalt. Fra november 2020 er Crew Dragon fullt sertifisert til bemannet operativ bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg