Dragon

Illustrasjon av et Dragon romfartøy i bane.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Det amerikanske romfartøyet Dragon skal kunne koble seg automatisk til Den internasjonale romstasjonen, men vil fra en posisjon i nærheten bli geleidet på plass av romstasjonens robotarm.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dragon, navn på amerikansk gjenbrukbart romfartøy under utvikling og prøving av SpaceX for kommersiell transport av forsyninger, senere også mannskaper, til Den internasjonale romstasjon innenfor rammen av NASA sitt COTS (Commercial Orbital Transportation Services)-program.

Romfartøyet skal være i stand til å foreta en helt automatisk kobling, men vil fra en posisjon nær romstasjonen bli geleidet på plass av stasjonens robotarm. Største nyttelast ubemannet er 6 tonn opp, 3 tonn ned, i et volum på 10 kubikkmeter under trykk og 14 kubikkmeter ikke trykksatt, alternativt opptil syv passasjerer (senere). Selve kapselen har en diameter på 3,6 m, en høyde på 2,9 m og en tomvekt på 4,2 tonn. Den har 18 små rakettmotorer for manøvrering/stillingskontroll og er utstyrt med et varmeskjold av typen PICA X, en forbedret PICA (Phenolic Impregnated Carbon Ablator). Bærerakett er SpaceX Falcon 9-rakett.

Utviklingen ble satt i gang i 2005, og i august 2006 tildelt støttemidler av NASA. I desember 2008 fikk selskapet en såkalt CRS (Commercial Resupply Services)-kontrakt for levering av minimum 20 tonn last ved opptil 12 flyvninger til Den internasjonale romstasjonen for 1,6 milliarder dollar.

Dragon ble 22. november 2010 sertifisert av USAs Federal Aviation Administration, som har godkjennelsesmyndighet i slike saker.

Første ubemannede prøveferd ble deretter gjennomført 8. desember 2010 under betegnelsen COTS Demo Flight 1. Oppskytningen foregikk fra Cape Canaveral Air Force Station, fallskjermlanding etter nesten to omløp i en nær 300 km høy bane på et forutbestemt punkt i Stillehavet ca. 800 km vest for Baja, Mexico.

I april 2011 fikk SpaceX på nytt støttemidler av NASA, denne gang fra CCDev (Commercial Crew Development)-programmet. Midlene skal blant annet brukes til utvikling av et avbruddssystem.

Red Dragon er navnet på kapselen brukt i utredninger knyttet til utforskningen av planeten Mars.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg