Kopra

Tørket kokosnøtt

Kopra
Av /Shutterstock.

Kopra er den tørkede frøhviten av kokosnøtt. Kopra fremstilles ved at kokoskjernen deles i to og tørkes i solen eller i ovn. Fra kopra utvinnes kokosolje ved pressing og ekstraksjon med løsemiddel. Kokosolje benyttes som matolje og til å fremstille margarin og såpe.

Kopra produseres både fra viltvoksende kokospalmer og fra plantasjer og er en viktig eksportvare for mange Stillehavs-land. Til Nord-Europa startet importen av kopra i 1860-årene, dels for å erstatte animalske råstoffer. Den største produsenten i 2019 var ifølge FAO Filippinene fulgt av Indonesia og India.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg