Malayisk har i mange hundre år vært et lingua franca i området, og språket ble 1945 gjort til det offisielle nasjonalspråket i landet under navnet Bahasa Indonesia.

Det finnes ca. 500 ulike språk i Indonesia. Med en del unntak på Nord-Maluku og Ny-Guinea hører alle til de indonesiske språkene i den austronesiske språkfamilien. Drøyt 80 prosent av befolkningen er fordelt på 10 språk. De viktigste språkene er: javanesisk (særlig Sentral- og Øst-Java, 70 mill.), sundanesisk (Vest-Java, 25 mill.), malayisk (Øst-Sumatra, store deler av Borneo og Øst-Indonesia, Jakarta, 25 mill.) og maduresisk (Madura og deler av Øst-Java, 15 mill.).

I dag dominerer Bahasa Indonesia all språkbruk på nasjonalt nivå. Det er obligatorisk fag i skolen og undervisningsspråk fra og med 4. klasse. Det er blitt drevet en aktiv språkplanlegging, som bl.a. førte til en felles offisiell rettskrivning mellom Indonesia og Malaysia i 1972. Lokalt blir de største regionalspråkene brukt en del i skrift, også litterært. Flere skriftsystemer har vært i bruk i Indonesia, til dels det arabiske alfabetet, til dels ulike alfabeter av indisk opphav. I dag dominerer det latinske alfabetet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.