Språk i Indonesia

Språk i Indonesia

Tospråklige skilt i Yogyakarta, Indonesia. Tekst på Bahasa Indonesia og javanesisk. November 2019.

Språk i Indonesia
Av /Shutterstock.

I Indonesia har malayisk vært fellesspråk i mange hundre år. Det samme er tilfelle i Malaysia. Malayisk ble i 1945 gjort til det offisielle nasjonalspråket i Indonesia under navnet Bahasa Indonesia.

Det finnes 742 ulike språk i Indonesia, hvorav 270 språk i Papua. Med en del unntak på Nord-Maluku og Ny-Guinea hører alle til de indonesiske språkene i den austronesiske språkfamilien. Drøyt 80 prosent av befolkningen er fordelt på ti språk. De viktigste språkene er: javanesisk (særlig Sentral- og Øst-Java), sundanesisk (Vest-Java), malayisk (Øst-Sumatra, store deler av Borneo og Øst-Indonesia, Jakarta) og maduresisk (Madura og deler av Øst-Java).

I dag dominerer Bahasa Indonesia all språkbruk på nasjonalt nivå. Det er obligatorisk fag i skolen og undervisningsspråk fra og med fjerde klasse. Det er blitt drevet en aktiv språkplanlegging, som blant annet førte til en felles offisiell rettskrivning mellom Indonesia og Malaysia i 1972. Lokalt blir de største regionalspråkene brukt en del i skrift, også litterært. Flere skriftsystemer har vært i bruk i Indonesia, til dels det arabiske alfabetet, til dels ulike alfabeter av indisk opphav. I dag dominerer det latinske alfabetet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg