Malayisk har i mange hundre år vært et lingua franca i området, og språket ble 1945 gjort til det offisielle nasjonalspråket i landet under navnet Bahasa Indonesia.

Det finnes ca. 500 ulike språk i Indonesia. Med en del unntak på Nord-Maluku og Ny-Guinea hører alle til de indonesiske språkene i den austronesiske språkfamilien. Drøyt 80 prosent av befolkningen er fordelt på 10 språk. De viktigste språkene er: javanesisk (særlig Sentral- og Øst-Java, 70 mill.), sundanesisk (Vest-Java, 25 mill.), malayisk (Øst-Sumatra, store deler av Borneo og Øst-Indonesia, Jakarta, 25 mill.) og maduresisk (Madura og deler av Øst-Java, 15 mill.).

I dag dominerer Bahasa Indonesia all språkbruk på nasjonalt nivå. Det er obligatorisk fag i skolen og undervisningsspråk fra og med 4. klasse. Det er blitt drevet en aktiv språkplanlegging, som bl.a. førte til en felles offisiell rettskrivning mellom Indonesia og Malaysia i 1972. Lokalt blir de største regionalspråkene brukt en del i skrift, også litterært. Flere skriftsystemer har vært i bruk i Indonesia, til dels det arabiske alfabetet, til dels ulike alfabeter av indisk opphav. I dag dominerer det latinske alfabetet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.