kamfertre

kamfertre i Hong Kong

Kamfertre (Cinnamomum camphora) med frukt.

Av .
Lisens: Falt i det fri

Artikkelstart

Kamfertre er en treart i kaneltreslekten i laurbærfamilien. Av kamfertreets røtter, grener og ved utvinnes kamfer.

Faktaboks

Også kjent som
Cinnamomum camphora

Beskrivelse

Kamfertre er et opptil 30 meter høyt og omtrent like bredt, eviggrønt tre. Det kan oppnå en stamme på over 20 meter i omkrets. Bladene er hele og blanke med tre sterkt fremtredende nerver. Blomstene er små, gulhvite og tokjønnete og sitter i sammensatte blomsterstander. Frukten er en liten, svart steinfrukt.

Utbredelse og økologi

Kamfertre hører hjemme i fuktige, varmtempererte områder i det sørlige Kina, det sørlige Japan, Ryukyuøyene og Taiwan, men er dyrket på alle kontinenter med passende klimaforhold. Treet verdsettes høyt i sitt naturlige utbredelsesområde. Frukten spres med fugler, og arten har en problematisk spredning i Australia, sørlige USA og i Sør-Afrika hvor den fortrenger lokal flora. Arten har vært dyrket i sørligere deler av Europa siden 1800-tallet, men regnes foreløpig ikke som en trussel i disse områdene.

Bruk

Kamfertre er holdbart og kan brukes som konstruksjonsmateriale, men har størst anvendelse som utfôring i kamfertrekister. Det har en behagelig duft og virker frastøtende på insekter. Kjerneveden er lysbrun til brunrød, oftest med brede mørkere striper som kan minne om valnøtt. Densitet ved 15 prosent fuktighet er cirka 0,58 gram per kubikkcentimeter. Kamferlukten svekkes noe etter hvert, men blir aldri helt borte. Også andre treslag forekommer under betegnelsen kamfertre, men ingen av dem har samme beskyttende virkning som ekte kamfertre. Kamfertreet dyrkes også til utvinning av kamfer og kamferolje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg