kamfertre. Av /shutterstock. Begrenset gjenbruk

kamfertre

Kamfertre i Hong Kong

Blader fra et kamfertre

Kamfertre
Av /shutterstock.

Kamfertre (Cinnamomum camphora) med frukt.

Av .
Lisens: Falt i det fri

Artikkelstart

Kamfertre er en treart i kaneltreslekten i laurbærfamilien. Av kamfertreets røtter, grener og ved utvinnes kamfer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Cinnamomum camphora
Beskrevet av
(L.) J.Presl

Beskrivelse

Kamfertre er opptil 30 meter høyt og omtrent like bredt, og er et eviggrønt tre. Det kan oppnå en stamme på over 20 meter i omkrets. Bladene er hele og blanke med tre sterkt fremtredende nerver. De tokjønnede blomstene er små, gulhvite og sitter i sammensatte blomsterstander. Frukten er en liten, svart steinfrukt.

Utbredelse og økologi

Kamfertre hører hjemme i fuktige, varmtempererte områder i det sørlige Kina, det sørlige Japan, Ryukyuøyene og Taiwan, men er dyrket på alle kontinenter med passende klimaforhold. Treet verdsettes høyt i sitt naturlige utbredelsesområde. Frukten spres med fugler, og arten har en problematisk spredning i Australia, sørlige USA og i Sør-Afrika hvor den fortrenger lokal flora. Arten har vært dyrket i sørligere deler av Europa siden 1800-tallet, men regnes foreløpig ikke som en trussel i disse områdene.

Bruk

Kamfertre er holdbart og kan brukes som konstruksjonsmateriale, men har størst anvendelse som utfôring i kamfertrekister. Det har en behagelig duft og virker frastøtende på insekter. Kjerneveden er lysbrun til brunrød, oftest med brede mørkere striper som kan minne om valnøtt. Densitet ved 15 prosent fuktighet er cirka 0,58 gram per kubikkcentimeter. Kamferlukten svekkes noe etter hvert, men blir aldri helt borte.

Også andre treslag forekommer under betegnelsen kamfertre, men ingen av dem har samme beskyttende virkning som ekte kamfertre. Kamfertreet dyrkes også til utvinning av kamfer og kamferolje.

Bruk

I våre dager forbindes kamfer helst med legemidler og kamferdrops, men i middelalderens Europa ble kamfer brukt også i matlaging. Det finnes oppskrifter fra den tiden der kamfer er brukt til å krydre blant annet kjøttretter. Det vanligste var likevel å bruke kamfer i søtsaker og desserter.

I India blir kamfer fremdeles brukt i desserter. I Kina blir blader og kvister fra kamfertreet brukt til røyking av blant annet andekjøtt.

Historie

Kamfertre

Kamfertre
Av /shutterstock.

Veden fra kamfertreet har til alle tider vært høyt skattet og brukes til møbler og spesielt kleskister, da lukten av kamfer holder møll og andre insekter unna. På Taiwan var kamfer den viktigste handelsvaren. På 1800-tallet og under det japanske kolonistyret i Taiwan fram til 1945 hadde japanerne monopol på denne handelen, noe som gjorde trevirket ekstra kostbart.

Kamfer brukes nå først og fremst medisinsk, i kremer og salver mot for eksempel forkjølelse, muskelsmerter og hemoroider, og som insektmiddel. Ellers blir kamfer brukt i røkelse og i parfymeindustrien.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kamfertre
Cinnamomum camphora
GBIF-ID
3033991

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg