Faktaboks

Yogyakarta
Jokyakarta Djokjakarta
Uttale
yogyakˈarta
Prambanan
Det hinduistiske tempelet Prambanan ved Yogyakarta på Java er fra 800-tallet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Yogyakarta er en by i Indonesia, nær Javas sørkyst, som danner en egen administrativ region på cirka 3200 kvadratkilometer med 4 010 436 innbyggere (2020). I selve byen er det 373 589 innbyggere (2020).

I 2006 var det et jordskjelv med styrke 6,4 på Richters skala 20 kilometer sørsørøst for byen. Dette førte til store ødeleggelser, og mer enn 5700 personer omkom. Det var også jordskjelv i 2018 og 2019, men av lavere styrke. 28 kilometer nord for byen er vulkanen Merapi, som når opp i 2911 meter over havet. Som et resultat av vulkanens utbrudd i 2010 døde 285 personer.

Næringsvirksomhet og transport

I Yogyakarta er det tekstil- og farmasøytisk industri og jernbaneverksteder. Byen er et folkloresenter og velkjent for sitt kunsthåndverk, spesielt kobber-, sølv- og batikkarbeider. Seks kilometer utenfor sentrum av byen er det en internasjonal flyplass (Adisucipto/Adisutjipto). Det er jernbaneforbindelse med Jakarta, Bandung og Surabaya.

Kultur og utdanning

17 kilometer nordøst for byen er Prambanan tempelområde, som ble bygd i det åttende og niende århundre og ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1991. Dette er det største tempelområdet i Indonesia og det nest største i Sørøst-Asia. I selve byen er det flere museer. Sunobudoyo-museet er viet Javas geologi, biologi, etnografi, arkeologi og kunst. Vredeburg-museet er i en bygning, som ble oppført i 1760 av nederlenderne, og viser historien fram til Indonesias uavhengighet. Det er egne museer viet vulkanen Merapi og Indonesias luftforsvar. Det er fire offentlige universiteter og en rekke private universiteter i Yogyakarta. Gadjah Mada University, som ble etablert i 1949, har 56 000 studenter (2020).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • UNESCO World Heritage Site: Prambanan Temple Compounds

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg