Shanti stupa i Leh

Shanti Stupa ved Leh i Ladak i Kashmir, nordvest i Himalaya, bygd fra 1983 til 1991

Mohenjo Daro

Den buddhistiske stupaen i Mohenjo Daro

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Stupa er en type buddhistisk kultbygning i kuppelform, vanligvis omgitt av murer og portaler av stein. Stupa var opprinnelig et gravmonument eller oppbevaringssted for relikvier. Stupa forekommer i en rekke former og med vekslende betegnelser i de ulike buddhistiske kulturene. En tibetansk variant av stupaen heter chorten. En annen variant på Sri Lanka heter dagobe.

Faktaboks

Uttale
stˈupa

I sin enkleste form er stupa en kjegleformet jordhaug, omgitt av et gjerde. Opprinnelig kan stupaen ha fungert som gravhaug, men inneholdt senere hellige tekster og ble betraktet som et symbol på at Buddha oppnådde nirvana ved sin død. Kuppelen kan dessuten symbolisere himmelhvelvet. De opprinnelig enkle jordhaugene ble etter hvert dekket av stein og hvitkalket på utsiden. Senere ble de dekorert med relieffer og medaljonger og reist på sokler og terrasser med tallrike nisjer som inneholdt buddhafigurer.

Stupaen har form som en massiv kuppel kalt anda (egg) eller garbha (livmor) som øverst er prydet med en chatra. Den kan være liten eller stor, men er alltid frittliggende. Den kan ovenpå ha en harmika. Stupaen er ofte omgitt av en steinmur med portaler kal torana, mot de fire verdenshjørner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg