Sumatra er en øy i Indonesia, den vestligste og nest største av de Store Sundaøyer, og verdens 6. største øy, i nordøst skilt fra Malayahalvøya ved Malakkastredet, i øst fra Borneo ved Karimatastredet og i sørøst fra Java ved Sundastredet. Sumatra måler 447 332 km2 med 46 220 800 innbyggere. (2005).

Innenfor vestkysten strekker seg en vulkansk fjellkjede (Bukit Barisan) med topper på opptil 3800 moh. (Kerinci, 3805 moh.) og tallrike innsjøer, bl.a. den store og vakre Tobasjøen. Det spekuleres i om ikke Tobasjøen er et krater etter Jordens siste aktive supervulkan. En rekke vannrike elver med utspring i fjellene drenerer den sumpige kystsletta i øst, som mot sjøsiden dekkes av et bredt mangrovebelte. Sumatra er hyppig utsatt for jordskjelv.

Fuktig, tropisk klima med nedbørmengder 3000–5000 mm i året gir grunnlag for en artsrik flora og fauna. I regnskogene finnes bl.a. palmer, gummitre, bambus, sandeltre, rhododendron og et utall orkideer. Dyrelivet er nær beslektet med Borneos, og omfatter orangutang, halvaper, elefant, neshorn, tapir, tiger m.fl.

Det finnes en rekke folkegrupper. Hovedgruppene er acehnesere, batak-folk, minangkabauer og lampungesere. I tillegg finnes både isolerte urbefolkningsgrupper og overflyttede (transmigranter) fra det overbefolkede Java. De tettest befolkede delene av øya er Medan-området på Nord-Sumatra og Lampung-provinsen lengst i sør. Rundt 4/5 av befolkningen bor fortsatt på landsbygda. De største byene er Medan i nord, Palembang i sør og Padang på vestkysten.

Sumatra har rike naturressurser som bidrar med rundt halvparten av Indonesias eksportinntekter. Jordsmonnet er likevel mindre fruktbart enn på Java. Den mest produktive delen av jordbruket foregår i Medan-området hvor det dyrkes våtris, grønnsaker og blomster, og hvor det på store plantasjer produseres gummi, palmeolje, tobakk, kryddernellik, kakao og te for eksport. Også Palembang-området i sør har store industrielle plantasjer (bl.a. kaffe). I det østlige lavlandet drives storstilt hugst. Over halvparten av Indonesias olje produseres fra felter nær byene Jambi, Palembang og Pekan Baru. Naturgass eksporteres fra Llokseumawe i Aceh-provinsen i nord. Det brytes kull, bauxitt, jernmalm og gull. Industrien er begrenset til bearbeiding av naturressursene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.