Sumatra

Sumatra. Blant øyas viktigste produkter er ris. Bildet viser risterrasser ved Bukittinggi. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Eksempel på batakfolkets karakteristiske byggeskikk. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Sumatra er en øy i Indonesia, den vestligste og nest største av de Store Sundaøyer, og verdens sjette største øy, i nordøst skilt fra Malayahalvøya ved Malakkastredet, i øst fra Borneo ved Karimatastredet og i sørøst fra Java ved Sundastredet. Sumatra har et areal på 447 332 km2 med 58 455 800 innbyggere (2019).

Faktaboks

uttale:
sumˈatra
også kjent som:
Sumatera

Natur

Innenfor vestkysten strekker seg en vulkansk fjellkjede (Bukit Barisan) med topper på opptil 3800 meter over havet (Kerinci er høyeste topp med 3805 meter over havet) og tallrike innsjøer, blant annet den store og vakre Tobasjøen. Det spekuleres i om ikke Tobasjøen er et krater etter Jordens siste aktive supervulkan. En rekke vannrike elver med utspring i fjellene drenerer den sumpige kystsletta i øst, som mot sjøsiden dekkes av et bredt mangrovebelte. Sumatra er hyppig utsatt for jordskjelv.

Fuktig, tropisk klima med nedbørmengder 3000–5000 mm i året gir grunnlag for en artsrik flora og fauna. I regnskogene finnes blant annet palmer, gummitre, bambus, sandeltre, rhododendron og et utall orkideer. Dyrelivet er nær beslektet med Borneos, og omfatter blant annet orangutang, halvaper, elefant, neshorn, tapir, tiger.

Befolkning

Det finnes en rekke folkegrupper på Sumatra. Hovedgruppene er acehnesere, batak-folk, minangkabauer og lampungesere. I tillegg finnes både isolerte urbefolkningsgrupper og overflyttede (transmigranter) fra det overbefolkede Java. De tettest befolkede delene av øya er Medan-området på Nord-Sumatra og Lampung-provinsen lengst i sør. Rundt 4/5 av befolkningen bor fortsatt på landsbygda. De største byene er Medan i nord, Palembang i sør og Padang på vestkysten.

Næringsliv

Sumatra har rike naturressurser som bidrar med rundt halvparten av Indonesias eksportinntekter. Jordsmonnet er likevel mindre fruktbart enn på Java. Den mest produktive delen av jordbruket foregår i Medan-området hvor det dyrkes våtris, grønnsaker og blomster, og hvor det på store plantasjer produseres gummi, palmeolje, tobakk, kryddernellik, kakao og te for eksport. Også Palembang-området i sør har store industrielle plantasjer (blant annet kaffe). I det østlige lavlandet drives storstilt hugst. Over halvparten av Indonesias olje produseres fra felter nær byene Jambi, Palembang og Pekan Baru. Naturgass eksporteres fra Llokseumawe i Aceh-provinsen i nord. Det brytes kull, bauxitt, jernmalm og gull. Industrien er begrenset til bearbeiding av naturressursene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg