Ny-Guinea, verdens største øy etter Grønland, er delt mellom Papua Ny-Guinea i øst og Papua (Indonesia) i vest. Øya er ca. 785 000 km2 og skilt fra Australia ved Torresstredet og Arafurasjøen.

En mektig fjellkjede fører tvers gjennom hele øya, i vest under navnet Pegunungan Maoke (høyeste topp: Puntjak el. Puncak Jaya), 5030 moh.; også målt til 4884 moh.), i øst som Bismarck Range (høyeste topp: Mount Wilhelm 4509 moh.), lengst sørøst som Owen Stanley Range. I nord løper flere parallelle fjellkjeder, deriblant en kystkjede med en rad aktive vulkaner. I det nedsenkede området innenfor renner elvene Mamberamo mot nordvest og Sepik mot øst. Mens kystsletta i nord er relativt smal, er området sør for sentralkjeden et veldig myrlendt sletteland, som har avløp gjennom elvene Fly og Digul. I nordvest trenger Paradisbukta (Teluk Cendrawasih) dypt inn i landet, i sørøst Papuagulften. Store områder er lite utforsket.

Ekvator løper like nord for Ny-Guinea og klimaet er hett med små sesongvariasjoner. Nedbøren kommer mest med nordvestmonsunen, som blåser desember–april, noen steder særlig med sørøstpassaten mai–november. Årsnedbøren er 965 mm i Port Moresby, 5850 mm innerst i Papuabukta. Snøgrensen ligger på 4450 m o.h.

Den tette regnskogvegetasjonen med mangrove ved kysten gir høyere opp plass for eik, og på lesiden for steppe med meterhøyt gress. På 3000 m o.h. overtar rhododendron og bregner, og høyere, alpin gressvegetasjon.

Befolkningen er papuanere (se Papua Ny-Guinea), lengst i vest malayiske folk og i øst melanesiere som har innvandret fra øygruppen Solomon Islands og Bismarckarkipelet. I det indre finnes en urbefolkning, beslektet med negritoer. Språklige ulikheter og forskjeller i jordbruksmetoder mellom kyst- og innlandsbefolkningen tyder på at de forskjellige folkegruppene har hatt liten innbyrdes kontakt. Folkene i innlandet taler først og fremst papuaspråk, mens kystbefolkningen stort sett tilhører den austronesiske språkgruppe (malayo-polynesiske språk).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.