Ny-Guinea ble trolig folkesatt fra Sørøst-Asia for omkring 25 000 år siden. Denne første befolkningen var jeger- og sankerfolk, men en ny innvandringsbølge rundt 4000 fvt. brakte et enkelt hagebruk til Ny-Guinea.
På 1300- og 1400-tallet drev malayiske kjøpmenn handel med folk på vestsiden av Ny-Guinea. De første europeere kom til øya tidlig på 1500-tallet, da spanske og portugisiske sjøfarere besøkte nordkysten, blant andre Jorge de Menezes i 1526 og Álvaro de Saavedra Cerón i 1528. Navnet Ny-Guinea fikk øya av en spansk oppdager som syntes at de mørkhudede innbyggerne minte om afrikanere. I 1660-årene fikk Det nederlandske ostindiske kompani ta del i den malayiske handelen med de vestlige kystområdene, men en nederlandsk koloni ble ikke organisert før i 1828, da Nederland også okkuperte den vestlige delen av øya.
Den egentlige utforskningen av Ny-Guinea begynte med britiske og franske ekspedisjoner til kystområdene i andre halvdel av 1700-tallet. Fra rundt 1850 ble det organisert en rekke ekspedisjoner til øyas indre. Med Nederlands krav på den vestlige delen, Tysklands anneksjon av områdene i nordøst (Keiser Wilhelms land, 1884) og den samtidige proklameringen av den sørøstlige delen av øya som britisk protektorat, kom Ny-Guinea inn i koloniøkonomien, først og fremst med betydelige kokos- og gummiplantasjer. I 1906 overtok Australia administrasjonen av det britiske protektoratet, og i 1921 fikk det mandatmyndighet over den tidligere tyske kolonien.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.