Ny-Guinea, verdens største øy etter Grønland, er delt mellom Papua Ny-Guinea i øst og Papua (Indonesia) i vest. Øya er ca. 785 000 km2 og skilt fra Australia ved Torresstredet og Arafurasjøen.

En mektig fjellkjede fører tvers gjennom hele øya, i vest under navnet Pegunungan Maoke (høyeste topp: Puntjak el. Puncak Jaya), 5030 moh.; også målt til 4884 moh.), i øst som Bismarck Range (høyeste topp: Mount Wilhelm 4509 moh.), lengst sørøst som Owen Stanley Range. I nord løper flere parallelle fjellkjeder, deriblant en kystkjede med en rad aktive vulkaner. I det nedsenkede området innenfor renner elvene Mamberamo mot nordvest og Sepik mot øst. Mens kystsletta i nord er relativt smal, er området sør for sentralkjeden et veldig myrlendt sletteland, som har avløp gjennom elvene Fly og Digul. I nordvest trenger Paradisbukta (Teluk Cendrawasih) dypt inn i landet, i sørøst Papuagulften. Store områder er lite utforsket.

Ekvator løper like nord for Ny-Guinea og klimaet er hett med små sesongvariasjoner. Nedbøren kommer mest med nordvestmonsunen, som blåser desember–april, noen steder særlig med sørøstpassaten mai–november. Årsnedbøren er 965 mm i Port Moresby, 5850 mm innerst i Papuabukta. Snøgrensen ligger på 4450 m o.h.

Den tette regnskogvegetasjonen med mangrove ved kysten gir høyere opp plass for eik, og på lesiden for steppe med meterhøyt gress. På 3000 m o.h. overtar rhododendron og bregner, og høyere, alpin gressvegetasjon.

Befolkningen er papuanere (se Papua Ny-Guinea), lengst i vest malayiske folk og i øst melanesiere som har innvandret fra øygruppen Solomon Islands og Bismarckarkipelet. I det indre finnes en urbefolkning, beslektet med negritoer. Språklige ulikheter og forskjeller i jordbruksmetoder mellom kyst- og innlandsbefolkningen tyder på at de forskjellige folkegruppene har hatt liten innbyrdes kontakt. Folkene i innlandet taler først og fremst papuaspråk, mens kystbefolkningen stort sett tilhører den austronesiske språkgruppe (malayo-polynesiske språk).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.