Faktaboks

Sukarno

Soekarno

opprinnelig navn Kusnasosro

som voksen kalt Bung Karno («kamerat Karno»)

i internasjonale medier ofte referert til som Achmed Sukarno

Uttale
sukˈarno
Født
6. juni 1901
Død
21. juni 1970
Sukarno, 1949
Sukarno styrte Indonesia fra 1950 til 1967.
Av .

Sukarno var en indonesisk politiker. Han var Indonesias president fra 1949 til 1967.

Sukarno var en av forkjemperne for Indonesias selvstendighet fra Nederland, og ble flere ganger fengslet av nederlenderne. Han samarbeidet med japanerne under andre verdenskrig. Etter Japans kapitulasjon i 1945 proklamerte han den indonesiske republikk, med seg selv som president. Deretter fulgte fire års stridigheter, til dels som geriljakrig, mens nederlenderne forsøkte å vinne tilbake herredømmet.

I november 1949 overførte Nederland suvereniteten, unntatt over den vestlige delen av Ny-Guinea. Ifølge avtalen skulle Indonesia være en forbundsstat, Indonesias forente stater, i såkalt løs union med Nederland. I august 1950 ble Indonesia proklamert som en sentralisert republikk, hvor provinsenes selvstyre var begrenset. I 1956 ble unionen med Nederland oppløst.

Sukarno sikret seg i 1950-årene den absolutte makt og avskaffet det parlamentariske demokratiet til fordel for et autoritært «ledet demokrati». Den valgte nasjonalforsamlingen ble oppløst i 1960. Sukarno var helt dominerende i sin rolle som nasjonens leder og ble i 1963 utnevnt til president på livstid. Han arbeidet for gode forbindelser med Kina og motarbeidet USAs innflytelse i Asia. I 1963 innledet han en konfrontasjonspolitikk med Malaysia, som gav seg utslag i ordkrig, handelssperringer og væpnede sammenstøt langs grensen på Borneo. Denne politikken kulminerte da Indonesia i 1965 meldte seg ut av FN.

Etter en skarp konflikt med antikommunistiske militære ledere ble Sukarnos makt drastisk redusert i 1966. Han ble fratatt presidentembetet 1967 og holdt i husarrest til sin død. Han ble etterfulgt av Suharto.

Sukarno var far til Megawati Sukarnoputri, som ble Indonesias første kvinnelige president i 2001.

Navn

Sukarno blir ofte referert til som Achmed Sukarno, men han het ikke Achmed. Fornavnet ble brukt av internasjonale medier, trolig fordi de fant det forvirrende at mannen kun hadde ett navn. Hverken Sukarno selv eller andre indonesiere brukte fornavnet Achmed.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg