pungrotter

Pungrotter. En storøreopossum, Didelphis marsupialis. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Pungrotter av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Pungrotter, pattedyrfamilie i ordenen pungdyr. Omfatter 11 slekter med til sammen 77 arter. Varierer i størrelse fra en liten mus til katt. De minner om rotter i utseende. Noen har en velutviklet pung, andre mangler den helt. De har et stort antall tenner, alltid over 50. Tennene har et rovdyraktig preg, og hjørnetennene er alltid velutviklet. Pelsen er enten kort- og finhåret, ullen eller en kombinasjon av kort underull med lengre dekkhår. Fargen varierer, vanligvis grålig eller brunlig. Ansiktsmaske eller -bånd forekommer hos noen arter.

Faktaboks

Også kjent som
Didelphidae

Pungrottene får vanligvis ett kull unger i året, opptil 17 stykker, som i 50–60 døgn henger fast ved morens dievorter. Når ungene slipper vortene, bærer moren dem gjerne på ryggen.

De lever først og fremst av alle slags små pattedyr, fugl, egg, insekter og ormer m.m. Det er både marklevende, trelevende og halvt vannlevende arter. Stort sett aktive i skumringen og om natten.

Forekommer i varierte habitater som tempererte løvskoger, tropiske skoger, gressletter, ørken, fjellstrøk og bebodde områder. De er utbredt over det meste av Sør- og Mellom-Amerika opp til Canada i Nord-Amerika. Best kjent er virginiapungrotte eller nordamerikansk opossum, Didelphis virginiana,og storøreopossum, Didelphis marsupialis.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg