gibboner

Gibboner synger – særlig om kvelden – med klar stemme, men sangorganet er ikke stemmebånd, men omdannelser i strupehodet.

Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Gibboner. Hunn av svartgibbon, hvitkinnet variant. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Gibboner er en familie i overfamilien Hominoidea, ordenen primater. De er slanke, haleløse, opptil en meter høye, klatreaper som lever i trær. De har lange armer med sterkt forlengede fingre og kan slynge seg 10–12 meter fra tre til tre. Når de beveger seg på jorden, bruker de armene som balansestenger. Plasseringen av tommelen er spesiell hos gibbonene, den kommer ikke ut fra håndflaten, men nærmere håndleddet. Hodet er lite og skallen mangler kammer for muskelfeste. Hjernen er også forholdsvis liten (cirka 150 cm3). De har lange, spisse hjørnetenner, og kinntennene skiller seg en del fra dem hos menneskeaper og mennesker. Hårkledningen er tett og varierer i farge hos de forskjellige arter, fra svart, brunt, gult til hvitt. Ansiktet og de to små seteputene er nakne og svarte.

Faktaboks

Uttale
gibbˈoner
Også kjent som
Hylobatidae

Hanner og hunner er svært like både når det gjelder størrelse, farge og hårkledning. Gibbonene synger – særlig om kvelden – med klar stemme, men sangorganet er ikke stemmebånd, men omdannelser i strupehodet.

Gibbonene lever av blad, frukter, skudd og røtter, men tar også insekter, edderkopper, egg, fugleunger og annet. De lever i eviggrønn regnskog og delvis løvfellende monsunskog. De forekommer bare i den sørlige delen av tropisk Asia, særlig på Borneo, Sumatra og Java, men også på Taiwan, Malakka, Tonkin, Arkan, og det østligste India.

Familien omfatter elleve arter i slekten Hylobates, blant annet siamang, lar, hulokgibbon og sølvgibbon.

Fossile rester av gibbonene er kjent fra Asia og Afrika helt tilbake til oligocen. Det viser at gibbonene tidlig skilte seg fra menneskeapene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg