Hos oss brukes kryddernellik først og fremst i gløgg, vørterbrød, julekaker og annen bakst, men også i pølser, sylte og svinesteik. I Østen brukes krydderet i en rekke risretter og til allslags kjøtt. Vanligvis brukes kryddernellik sammen med andre krydder, som kanel, kardemomme og pepper.
Kryddernellik inngår i en rekke krydderblandinger, som karri, garam masala, five spice powder, berbere, mixed spice med flere, og er også en av hovedsmakstilsetningene i worcestersaus.
I India brukes kryddernellik ofte i te, sammen med kardemomme eller tygges for å få frisk pust. Hele nellikspikere tilsettes ofte i curryretter og risretter som pilaf og biryani, sammen med hel pepper, hel kardemomme og kanelbark.
I Mexico brukes kryddernellik gjerne sammen med spisskummen, for eksempel i pipian-saus, som serveres til blant annet svinekjøtt og grillet kylling.
I Thailand er bruken av kryddernellik lite utbredt, men det er en av ingrediensene i massaman. I Indonesia brukes kryddernellik i kraft, kylling-, kjøtt- og fiskeretter. Der brukes også krydderet til å smaksette sigaretter, såkalte kreteksigaretter. Indonesia har det største forbruket på verdensbasis, først og fremst på grunn av nelliksigarettene.
Av bladene utvinnes olje som anvendes blant annet i legemidler, parfymeindustrien, tannpasta, aromaterapi og røkelse.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.