Kryddernellik. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

kryddernellik

Malt og hel nellik
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Kryddernelliktre er et 9–12 meter høyt tre i myrtefamilien. Det hører hjemme på Molukkene, men dyrkes nå i India, Øst-Afrika, Mellom-Amerika og Sør-Amerika. Kryddernellik er et mye brukt krydder.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Syzygium aromaticum
Beskrevet av
(L.) Merr. og Matthew Calbraith Perry

Det er de tørkede blomsterknoppene, kryddernelliker, som går i handelen. De består av en lang fruktknute og fire røde begerblad og plukkes av trærne før kronen med de hvite kronbladene åpner seg. De inneholder 15–20 prosent nellikolje og brukes blant annet i nøkkelost og ellers i medisinen, som tilsetning til likører og ved fremstilling av parfymer.

Beskrivelse

Kryddernelliktrær i Enrekang på Sør-Sulawesi i Indonesia
Shutterstock.
Kryddernelliktre i blomst, Bai
Av /Shutterstock.

Kryddernelliktre er et eviggrønt, tropisk tre, opptil 15 meter høyt. Glinsende, ca. 10 cm lange, lansettformede blader. Små hvite blomster med rødt blomsterbeger. Blomstene vokser i klaser i enden av greinene. Fruktene er små og inneholder kun ett frø.

Bruk

Nellikspiker dyrket på Nord-Sulawesi, Indonesia
Av /Shutterstock.

Nellikolje er en eterisk olje som man får av kryddernelliktreet. Den er brungul, noe tyktflytende og er litt tyngre enn vann. Den har gjennomtrengende, aromatisk lukt, en skarp, brennende smak og har lokalbedøvende virkning; dette skyldes nellikoljens innhold (82–87 prosent) av fenolet eugenol.

Nellikolje fra kryddernellik
Av /Shutterstock.
Kryddernelliktre klart for høsting
Av /Shutterstock.

Hos oss brukes kryddernellik først og fremst i gløgg, vørterbrød, julekaker og annen bakst, men også i pølser, sylte og svinesteik. I Østen brukes krydderet i en rekke risretter og til allslags kjøtt. Vanligvis brukes kryddernellik sammen med andre krydder, som kanel, kardemomme og pepper.

Kryddernellik inngår i en rekke krydderblandinger, som karri, garam masala, five spice powder, berbere, mixed spice med flere, og er også en av hovedsmakstilsetningene i worcestersaus.

I India brukes kryddernellik ofte i te, sammen med kardemomme eller tygges for å få frisk pust. Hele nellikspikere tilsettes ofte i curryretter og risretter som pilaf og biryani, sammen med hel pepper, hel kardemomme og kanelbark.

I Mexico brukes kryddernellik gjerne sammen med spisskummen, for eksempel i pipian-saus, som serveres til blant annet svinekjøtt og grillet kylling.

I Thailand er bruken av kryddernellik lite utbredt, men det er en av ingrediensene i massaman. I Indonesia brukes kryddernellik i kraft, kylling-, kjøtt- og fiskeretter. Der brukes også krydderet til å smaksette sigaretter, såkalte kreteksigaretter. Indonesia har det største forbruket på verdensbasis, først og fremst på grunn av nelliksigarettene.

Av bladene utvinnes olje som anvendes blant annet i legemidler, parfymeindustrien, tannpasta, aromaterapi og røkelse.

Historie

Kryddernellik har vært kjent i Midtøsten i årtusener og er funnet ved arkeologiske utgravninger fra 1700-tallet fvt. i Syria. Rundt 400-tallet evt. var kryddernellik velkjent i hele middelhavsområdet og på 800-tallet i hele Europa. Handelen med kryddernellik foregikk gjennom araberne, som hadde monopol. De kjøpte inn krydderne i India og fraktet varene til Den arabiske halvøy i båter og videre med karavaner gjennom ørkenen til Middelhavskysten. Sammen med pepper var kryddernellik høyt skattet, særlig i Romerriket.

Kryddernellik dyrkes nå i mange kystnære, tropiske områder, men opprinnelig vokste trærne som produserer dette ettertraktede krydderet, bare på øyene Tidore og Ternate i Indonesia. Sammen med muskat og pepper har kryddernellik vært utgangspunkt for både oppdagelsesreiser og kriger. Europeerne satte i gang de store oppdagelsesreisene for å få kontroll over krydderhandelen på slutten av 1400-tallet. På tidlig 1500-tall fikk portugiserne kontroll over sjøveien til Krydderøyene og dermed monopol på krydderhandelen. Tidlig på 1600-tallet ble hollandsk og engelsk East India Company etablert for å styrke tilstedeværelsen på havet i kampen om handelsmonopolet. Rundt 1700-tallet overtok hollenderne monopolet etter blodige sjøslag. Men i 1770 ble spirer av nelliktreet smuglet ut fra Krydderøyene til Mauritius, og dyrking ble satt i gang der og handelsmonopolet tok slutt.

På øyene Zanzibar og Pemba utenfor Øst-Afrika-kysten har det også i nyere tid vært blodige konflikter på grunn av kryddernellik. I 1964 reiste den lokale afrikanske befolkningen seg mot den arabiske overklassen som hadde monopol på nellikdyrkingen på øyene. Karume tok makten og styrte landet med jernhånd. Det var streng straff for å utføre krydderet utenom statsmonopolet. Da Karume ble styrtet i 1972, ble monopolet myket opp.

Fortsatt er disse øyene, sammen med Sri Lanka og Indonesia, de største produsentene. Blomsterknoppene høstes mens de ennå er røde, rett før de springer ut, og tørkes i sola i noen dager før de pakkes og eksporteres.

Eugenol, som finnes i rikelige mengder i kryddernellik, har en mildt smertestillende og betennelsesdempende effekt og brukes blant annet hos tannlegen. Innen folkemedisinen har krydderet blitt brukt mot blant annet kvalme, fordøyelsesbesvær og dårlig blodsirkulasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kryddernellik
Syzygium aromaticum
GBIF-ID
3183002

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg