Teak. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

teak

Artikkelstart

Teak, løvtre i jernurtfamilien, stammer fra monsunskogen i Sørøst-Asia. Teaktreet kan bli 50 meter høyt og 2–3 meter i diameter. Yteveden er grågul og anvendes ikke, kjerneveden er gulbrun gyllen med mørkere tegninger, ofte med grønnlige toner før den har «modnet». Tetthet ved 15 prosent trefuktighet er cirka 0,69 g/cm3.

Faktaboks

Uttale
ti:k
Også kjent som
Tectona grandis

Egenskaper

Teak har mange gode egenskaper. Holdbarheten er god, likeså stabiliteten. Krympingen er beskjeden. Styrken er god dersom årringbredden ikke er mindre enn 2 mm. Treet er tungt antennelig og syreresistent.

Teak er på grunn av sine mange gode egenskaper anvendt på en rekke områder, for eksempel i skipsbygging (særlig til dekksplanker) og til vinduer, dører, parkett, møbler, hagemøbler og pyntegjenstander.

Hugst og eksport av teak

De vanligste eksportområder for teak er Myanmar, Thailand og Java. Det er ikke mulig med sikkerhet å skille teak fra disse områder fra hverandre, idet arten er den samme og vekstvariasjonene ikke typiske. Behandling og sortering kan imidlertid føre til kvalitetsforskjeller, og «Burma-teak» fra Myanmar har vanligvis vært best ansett. Det finnes også plantet teak i Afrika.

Hugst av teak i Asias regnskoger ansees som et alvorlig miljøproblem, og er underlagt strenge restriksjoner mange steder. Det er blitt vanlig å dyrke teak i plantasjer for lovlig hugst og eksport. På tross av utstrakt kontroll regner man med at mye ulovlig hugd teak finner veien til markedene rundt om i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg