Teak, løvtre i jernurtfamilien, stammer fra monsunskogen i Sørøst-Asia. Det kan bli 50 m høyt og 2–3 m i diameter. De vanligste eksportområder for teak er Myanmar, Thailand og Java. Det er ikke mulig med sikkerhet å skille teak fra disse områder fra hverandre, idet arten er den samme og vekstvariasjonene ikke typiske. Behandling og sortering kan imidlertid føre til kvalitetsforskjeller, og «Burma-teak» fra Myanmar har vanligvis vært best ansett. Det finnes også plantet teak i Afrika. Yteveden er grågul, anvendes ikke, kjerneveden er gulbrun gyllen med mørkere tegninger, ofte med grønnlige toner før den har «modnet». Densitet ved 15 % trefuktighet er ca. 0,69 g/cm3.

Teak har mange gode egenskaper. Holdbarheten er god, likeså stabiliteten. Krympingen er beskjeden. Styrken er god dersom årringbredden ikke er mindre enn 2 mm. Treet er tungt antennelig og syreresistent. Teak er på grunn av sine mange gode egenskaper anvendt på en rekke områder, f.eks. i skipsbygging (særlig til dekksplanker) og til vinduer, dører, parkett, møbler, hagemøbler og pyntegjenstander.

Hugst av teak i Asias regnskoger ansees som et alvorlig miljøproblem, og er underlagt strenge restriksjoner mange steder. Det er blitt vanlig å dyrke teak i plantasjer for lovlig hugst og eksport. På tross av utstrakt kontroll regner man med at mye ulovlig hugd teak finner veien til markedene rundt om i verden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.