Teak er et løvtre i jernurtfamilien, stammer fra monsunskogen i Sørøst-Asia. Teaktreet kan bli 50 meter høyt og 2–3 meter i diameter. Yteveden er grågul og anvendes ikke, kjerneveden er gulbrun gyllen med mørkere tegninger, ofte med grønnlige toner før den har «modnet». Tetthet ved 15 prosent trefuktighet er cirka 0,69 g/cm3.

Faktaboks

Uttale
ti:k
Også kjent som
Tectona grandis

Egenskaper

Teak har mange gode egenskaper. Holdbarheten er god, likeså stabiliteten. Krympingen er beskjeden. Styrken er god dersom årringbredden ikke er mindre enn 2 mm. Treet er tungt antennelig og syreresistent.

Teak er på grunn av sine mange gode egenskaper anvendt på en rekke områder, for eksempel i skipsbygging (særlig til dekksplanker) og til vinduer, dører, parkett, møbler, hagemøbler og pyntegjenstander.

Hogst og eksport av teak

De vanligste eksportområder for teak er Myanmar, Thailand og Java. Det er ikke mulig med sikkerhet å skille teak fra disse områder fra hverandre, idet arten er den samme og vekstvariasjonene ikke typiske. Behandling og sortering kan imidlertid føre til kvalitetsforskjeller, og «Burma-teak» fra Myanmar har vanligvis vært best ansett. Det finnes også plantet teak i Afrika.

Hogst av teak i Asias regnskoger ansees som et alvorlig miljøproblem, og er underlagt strenge restriksjoner mange steder. Det er blitt vanlig å dyrke teak i plantasjer for lovlig hugst og eksport. På tross av utstrakt kontroll regner man med at mye ulovlig hugd teak finner veien til markedene rundt om i verden.

Regnskogfondet anbefaler at man unngår all bruk av tropisk tømmer. Dette gjelder også treslag som ikke er kategorisert som truet. Regnskogfondet opplyser på sine nettsider at «Ingen av de eksisterende sertifiseringssystemene og miljømerkene gir en garanti for at tropisk tømmer hogges forsvarlig.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg