Teak, løvtre i jernurtfamilien, stammer fra monsunskogen i Sørøst-Asia. Det kan bli 50 m høyt og 2–3 m i diameter. De vanligste eksportområder for teak er Myanmar, Thailand og Java. Det er ikke mulig med sikkerhet å skille teak fra disse områder fra hverandre, idet arten er den samme og vekstvariasjonene ikke typiske. Behandling og sortering kan imidlertid føre til kvalitetsforskjeller, og «Burma-teak» fra Myanmar har vanligvis vært best ansett. Det finnes også plantet teak i Afrika. Yteveden er grågul, anvendes ikke, kjerneveden er gulbrun gyllen med mørkere tegninger, ofte med grønnlige toner før den har «modnet». Densitet ved 15 % trefuktighet er ca. 0,69 g/cm3.

Teak har mange gode egenskaper. Holdbarheten er god, likeså stabiliteten. Krympingen er beskjeden. Styrken er god dersom årringbredden ikke er mindre enn 2 mm. Treet er tungt antennelig og syreresistent. Teak er på grunn av sine mange gode egenskaper anvendt på en rekke områder, f.eks. i skipsbygging (særlig til dekksplanker) og til vinduer, dører, parkett, møbler, hagemøbler og pyntegjenstander.

Hugst av teak i Asias regnskoger ansees som et alvorlig miljøproblem, og er underlagt strenge restriksjoner mange steder. Det er blitt vanlig å dyrke teak i plantasjer for lovlig hugst og eksport. På tross av utstrakt kontroll regner man med at mye ulovlig hugd teak finner veien til markedene rundt om i verden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.