Bali er ei øy og en provins i Indonesia, en av Sundaøyene, mellom Java i vest og Lombok i øst; 5561 km2 med 3,9 millioner innbyggere (2010). Hovedstad: Denpasar.

Øya er av tertiær opprinnelse og med en øst–vestgående fjellkjede, høyeste topp er den fremdeles virksomme vulkanen Gunung Agung, 3142 moh., hvis store utbrudd i 1963 kostet ca. 1500 mennesker livet. I den nedbørrike skråningen mot sør er det bygd opp et velorganisert system med risterrasser.

Befolkningen er beslektet med javaneserne, men til forskjell fra resten av Indonesia er 87 % av befolkningen hinduer. Det meste av bosetningen er i lavlandet på den sørlige del av øya, hvor befolkningstettheten overstiger 600 per km2.

Jorden er fruktbar, og 1/4 av åkerarealet kunstvannes for dyrking av sumpris. Ellers dyrkes yams, maniok, kokosnøtter, mais, kaffe og frukt. Turistindustrien er betydelig, kunsthåndverket (treskulptur og metallarbeider) har eldgamle tradisjoner og står meget høyt.

Fra 1400-tallet, da islam ble utbredt på Java, har Bali (og naboøya Lombok) vært det eneste området i Indonesia der den tradisjonelle hinduismen er bevart. Det er derfor først og fremst på Bali at man møter den gamle indonesiske kulturen uten de senere muslimske innslag, med omfattende og fargerike religiøse ritualer. Som i hinduismen ellers brukes innviet vann, røkelse og blomster, sang, dans og musikk.

Bali hørte opprinnelig under det brahmanske hindurike på Java, men utgjorde senere et eget rike som etter hvert ble splittet i småriker. 1597 kom nederlenderne til øya, og sluttet 1633 vidtgående handelsavtaler med en rekke innfødte fyrster, men først etter en forbitret krig 1846–49 kom de siste fyrstedømmer under direkte nederlandsk forvaltning. 1942 ble Bali besatt av japanerne; fra 1949 del av Indonesia. Se for øvrig balinesere.

Bali ble 12. oktober 2002 rammet av en bilbombe i den populære turistbyen Kuta, og 202 mennesker, flest utenlandske turister, ble drept. Tre dødsdommer ble avsagt under rettergangen, der det fremgikk at de dømte hadde tilknytning til den militante fundamentalistgruppen Jemaah Islamiya. Terroraksjonen førte til krise for turistindustrien. I oktober 2005 ble Bali rammet av nye terrorangrep da 20 mennesker mistet livet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.