Faktaboks

Bali
Uttale
bˈali
Bali

Bali

Av /Store norske leksikon ※.
Kart
/Store norske leksikon ※.
Vannfall på Bali
.
Manta Bay
Bali har mange vakre strender
Av .

Bali er ei øy og en provins i Indonesia, en av Sundaøyene, mellom Java i vest og Lombok i øst. Øya har et areal på 5780 kvadratkilometer med 4,362 millioner innbyggere (2019). Hovedstaden er Denpasar.

Natur

Øya er av tertiær opprinnelse og med en øst–vestgående fjellkjede. Høyeste topp er den fremdeles virksomme vulkanen Gunung Agung, 3142 meter over havet, hvis store utbrudd i 1963 kostet om lag 1500 mennesker livet. I den nedbørrike skråningen mot sør er det bygd opp et velorganisert system med risterrasser.

Befolkning

Befolkningen er beslektet med javaneserne, men til forskjell fra resten av Indonesias befolkning, som hovedsakelig er muslimer, er 86,9 prosent av befolkningen på Bali hinduer. 10,1 prosent av befolkningen er muslimer og 2,4 prosent er kristne. 0,7 prosent av balineserne bekjenner seg til buddhismen (2018). Det meste av bosetningen er i lavlandet på den sørlige del av øya.

Næringsliv

Jorden er fruktbar, og en fjerdedel av åkerarealet kunstvannes for dyrking av sumpris. Ellers dyrkes yams, maniok, kokosnøtter, mais, kaffe og frukt. Kunsthåndverket (treskulptur og metallarbeider) har eldgamle tradisjoner og står meget høyt. Turistindustrien er betydelig. I 2017 besøkte 5,7 millioner turister Bali, mens antall turister var i 2020 begrenset 1,2 millioner på grunn av koronapandemien.

Kultur

Fra 1400-tallet, da islam ble utbredt på Java, har Bali (og naboøya Lombok) vært det eneste området i Indonesia der den tradisjonelle hinduismen er bevart. Det er derfor først og fremst på Bali at man møter den gamle indonesiske kulturen uten de senere muslimske innslagene, med omfattende og fargerike religiøse ritualer. Som i hinduismen ellers brukes innviet vann, røkelse og blomster, sang, dans og musikk.

Kulturlandskapet for kunstig vanning, som omfatter fem risterrasser og vanntempler med et areal på 19 500 hektar, ble utviklet på den sørøstlige delen av Bali i det niende århundre, og ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2012.

Historie

Bali hørte opprinnelig under det brahmanske hinduriket på Java, men utgjorde senere et eget rike som etter hvert ble splittet i småriker. I 1597 kom nederlenderne til øya, og sluttet i 1633 vidtgående handelsavtaler med en rekke innfødte fyrster, men først etter en forbitret krig i årene 1846–1849 kom de siste fyrstedømmene under direkte nederlandsk forvaltning. I 1942, under andre verdenskrig, ble Bali besatt av japanerne. Fra 1949 er Bali en del av Indonesia.

Bali ble 12. oktober 2002 rammet av en bilbombe i den populære turistbyen Kuta, og 202 mennesker, flest utenlandske turister, ble drept. Tre dødsdommer ble avsagt under rettergangen, der det fremgikk at de dømte hadde tilknytning til den militante fundamentalistgruppen Jemaah Islamiya. Terroraksjonen førte til krise for turistindustrien. I oktober 2005 ble Bali rammet av nye terrorangrep da 20 mennesker mistet livet.

Norge på Bali

Det er et honorært norsk konsulat i Jalan Segara Ayu Saunur, åtte kilometer øst for Denpasar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg