Langur
Langurer hører til underfamilien bladaper.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Tarsius syrichta

Tapirer. Det snabelaktige trynet til tapirene er svært karakteristisk; her en skaberakktapir.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Indonesia, som er verdens største øyrike, består av 17 508 øyer. Dyregeografisk hører Sumatra, Kalimantan, Java og Bali til den orientalske regionen, mens Papua tilhører den australske. Sulawesi, Maluku og øyene østover fra Lombok utgjør en overgangssone mellom regionene.

Pattedyr

Indonesia har 450 pattedyrarter. Blant dem er det 150 flaggermus (blant annet mange store fruktetende arter), 45 ekorn og 100 andre gnagere. Primatene spenner fra primitive trespissmus (egen orden) til gibbon og orangutang, dessuten spøkelsesaper, makaker, langurer og neseape. I alt er det 40 primatarter.

Det finnes tallrike mårdyr-, snikekatt- og småkattarter. Store rovdyr som tiger, leopard og treleopard har forsvunnet fra mye av sitt tidligere utbredelsesområde, det samme gjelder elefant, tapir og de to neshornartene. Villsvin, dvergmoskusdyr og muntjak er vanlige.

Gibboner er de eneste store pattedyrene som finnes både på Sumatra, Kalimantan og Java. På Sumatra og Kalimantan finnes dessuten orangutanger. Tidligere ble alle orangutangene regnet som en art, men nyere forskning har splittet arten i tre – borneoorangutang, sumatraorangutang og tapanuli-orangutang. Den førstnevnte er endemisk for Borneo, og de to siste for Sumatra.

Andre pattedyr er malayabjørn, borneotreleopard, asiatisk elefant og sumatraneshorn. På Sumatra forekommer også tiger, mens tigeren er utdødd på Java. På Java og Kalimantan finnes bantengfe. Skaberakktapir finnes bare på Sumatra, mens leopard og javaneshorn bare lever på Java.

Sulawesi har mange stedegne dyrearter: kuskuser, makaker, hjortesvin og to små bøfler (anoa). Her lever også sulawesimakaken og sulawesi-spøkelsesapen eller østspøkelsesapen. Papua og øyene omkring utgjør vestgrensen for australske dyregrupper som pungrotter og trekenguruer.

Fugler

Bortimot 1000 fuglearter forekommer i Indonesia. Hegrer, rovfugler, duer, gjøker, ugler, hornfugler og spetter er rikt representert. Blant de mange fasanfuglene finnes også bankivahøns (tamhønsenes opphav) og argusfasan. Blant spurvefuglene er bylbyler, skriketroster, fluesnappere, blomsterplukkere og solfugler toneangivende.

Helt øst i Indonesia, i Vest-Papua, forekommer kasuarer og en rekke paradisfugler.

Reptiler

Reptilene er karakterisert ved kjempearter som deltakrokodille, nettpyton, tigerpyton og komodovaran (verdens største øgle). Den sistnevnte arten finnes bare på øya Komodo og noen nærliggende øyer. Russels huggorm og indisk kobra eller brilleslange er fryktede giftslanger. Jungeldyr med evne til glideflukt finnes blant pattedyrene (kaguang og flygeekorn), krypdyrene (praktsnoker, flygeagam, flygegekko) og amfibiene (flygefrosk).

Liv i mangrover

Vidstrakte saltvannssumper og mangroveskoger, spesielt på Sumatra, har tallrike krepsdyr (blant annet vinkekrabber), slamkrypere og skytterfisk, otere, krabbeeterape, neseape og mange fugler.

Insekter

Påfuglspinnere og fuglevinger (sommerfugler), vandrende pinner og vandrende blad er kjempene i Indonesias rike insektfauna.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg