tiger

Tigeren kan leve i tropisk regnskog og snødekt barskog.
Tiger av . Falt i det fri (Public domain)
Tigeren er nå bare flekkvis utbredt og regnes som utryddelsestruet; trolig finnes mindre enn 7000 dyr i vill tilstand.
Tiger av . CC BY NC SA 2.0

Tiger er en rovdyrart i kattefamilien. Den er det største nålevende kattedyret med en kroppsvekt på opptil 300 kilo. Tigeren deles inn i ni underarter:

Faktaboks

Etymologi
fra latin og gresk, muligens av iransk
Også kjent som
Panthera tigris
  1. bengaltiger
  2. sørkinatiger
  3. sibirtiger
  4. indokinesisk tiger
  5. sumatratiger
  6. malaysiatiger
  7. kaspisk tiger
  8. javatiger
  9. balitiger

De tre siste regnes for utdødd. Malaysiatigeren ble omklassifisert som en egen underart etter en stor genetisk studie som ble avsluttet i 2004.

Farge og størrelse hos tigeren varierer fra underart til underart. Kroppslengden for hanner er 220–330 centimeter, vekten 100–306 kilo og skulderhøyden om lag 90 cm. Hunnene er mindre. Pelsfargen er vanligvis gul til gulbrun med tverrstriper i svart. Ansiktet har svarte tegninger. Tigeren har en kraftig bygd kropp med et forholdsvis kort hode. Føttene har lange, skarpe klør som kan trekkes inn i poten. Kraniet har kraftige kjever med store, skjærende tenner. Levealder er omkring 15 år, i fangenskap opptil 20 år.

Levevis

Drektighetstiden hos tigeren er 103 døgn. Den jager hovedsakelig ved solnedgang.

Føden er fisk, skilpadder, frosk, firfisler, krokodiller og det den får fatt på av fugl, men fremfor alt pattedyr, og da særlig villsvin, hjortedyr og antiloper. Av og til angripes buskap, iblant også mennesker.

Utbredelse

Tigerunge som gjesper.
Tigerunge av . CC BY ND 2.0

Tigeren forekommer i vekslende leveområder, fra tropisk regnskog, snødekket barskog og løvskog og mangroveskog til tørrere skogtyper. Opprinnelig var tigeren utbredt over store deler av Asia. Mot nord går den langt opp i Sibir og Mandsjuria, mot vest til Det kaspiske hav og Kaukasus, mot øst til Stillehavet, og den forekommer også på flere av øyene i det sørøstlige Asia. Den er nå bare flekkvis utbredt og regnes som utryddelsestruet. Trolig finnes mindre enn 7000 dyr i vill tilstand, hvorav de fleste i India.

Skinn av tiger ble i de eldste tider benyttet til klesplagg eller som dekorasjon, i den senere tid vanligvis som gulvskinn eller jakttrofeer.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg