orangutang

Orangutang fra Borneo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Orangutang

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Orangutang er en primatslekt i menneskeapefamilien som forekommer kun i sørlige Asia.

Faktaboks

Uttale
orangutˈang
Etymologi
malayisk ‘skogmennesket’
Også kjent som

Pongo

Bygning

Pelsen er strihåret og glissen, oransjerød av farge. Ansiktet er svart og nakent, hos unge dyr rosa omkring øynene og ved nesen. Hånden har lange fingrer, bare tommelen er kort. Foten har en relativt kort, sidestilt stortå, som regel uten negl. Karakteristisk er de lange armene, med en favnvidde over 2,4 meter.

Hjernevolumet er 400–500 kubikkcentimeter; kraniet er smalt, øyebrynsbuene svakt utviklet, særlig hos hunner. Pannen er flat, men hannene kan ha en langsgående kam. Ørene er små og skjult av hårkledningen.

Hannene har store strupeposer, som tiltar i størrelse med alderen og strekker seg helt ned til brystet. Når hannene er i affekt, kan de blåse opp strupeposene.

Kroppslengde hos hanner er 97 centimeter, hunner 78 centimeter. Kroppshøyde stående hos hanner er 137 centimeter, hos hunner 115 centimeter. Vekt er hos hanner 60–90 kilogram, hos hunner 40–50 kilogram.

Drektighetstid 260–270 døgn, levealder opptil 45 år (i fangenskap over 50).

Levevis

Orangutangene lever som oftest oppe i trekronene, hvor de bygger store bol og nattleier, som regel et nytt hver natt. De kommer bare sjelden ned på bakken. De er dagaktive, meget fredelige, hovedsakelig vegetarianere og lever enkeltvis eller i små grupper. De anvender til en viss grad pinner og lignende som verktøy, og skjermer seg mot regnet ved hjelp av blader.

Utbredelse, systematikk

Orangutang-baby.

Orangutanger finnes i tropisk regnskog både i lavland og i høyereliggende områder, også i torvmoseskoger. De er i dag bare utbredt på det nordlige Sumatra og størstedelen av Borneos lavland, men de har tidligere også fantes på Java, i Indokina og nord til Changjiang (Yangtse Kiang) i Kina. Nedhuggingen av de tropiske skogene har ført til at bestanden er gått sterkt tilbake og er truet av utryddelse. I dag finnes mindre enn 10 000 individer på Sumatra og rundt 50 000 på Borneo.

Slekten inneholder tre nålevende arter: Pongo pygmaeus, som lever på Borneo og er delt inn i flere underarter, og Pongo abelii og Pongo tapanuliensis som begge lever på Sumatra. Orangutangene på Borneo er mer kompakte og kraftig bygget og som regel en dypere rødfarge i pelsen. De har også mindre ansiktshår enn den mest utbredte arten på Sumatra, Pongo abelii. Pongo tapanuliensis likner mer på Borneo-orangutangene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg