orangutang

Orangutang fra Borneo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Orangutang

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Orangutang, Pongo pygmaeus, er en primatart i menneskeapefamilien som forekommer kun i sørlige Asia.

Faktaboks

uttale:
orangutˈang
etymologi:
malayisk ‘skogmennesket’
også kjent som:

organgutan

Bygning

Pelsen er strihåret og glissen, oransjerød av farge. Ansiktet er svart og nakent, hos unge dyr rosa omkring øynene og ved nesen. Hånden har lange fingrer, bare tommelen er kort. Foten har en relativt kort, sidestilt stortå, som regel uten negl. Karakteristisk er de lange armene, med en favnvidde over 2,4 meter.

Hjernevolumet er 400–500 kubikkcentimeter; kraniet er smalt, øyebrynsbuene svakt utviklet, særlig hos hunner. Pannen er flat, men hannene kan ha en langsgående kam. Ørene er små og skjult av hårkledningen.

Hannene har store strupeposer, som tiltar i størrelse med alderen og strekker seg helt ned til brystet. Når hannene er i affekt, kan de blåse opp strupeposene.

Kroppslengde hos hanner er 97 centimeter, hunner 78 centimeter. Kroppshøyde stående hos hanner er 137 centimeter, hos hunner 115 centimeter. Vekt er hos hanner 60–90 kilogram, hos hunner 40–50 kilogram.

Drektighetstid 260–270 døgn, levealder opptil 45 år (i fangenskap over 50).

Levevis

Orangutangene lever som oftest oppe i trekronene, hvor de bygger store bol og nattleier, som regel et nytt hver natt. De kommer bare sjelden ned på bakken. De er dagaktive, meget fredelige, hovedsakelig vegetarianere og lever enkeltvis eller i små grupper. De anvender til en viss grad pinner og lignende som verktøy, og skjermer seg mot regnet ved hjelp av blader.

Utbredelse, systematikk

Orangutang-baby.

Orangutanger forekommer i tropisk regnskog både i lavland og i høyereliggende områder, også i torvmoseskoger. De er utbredt i det nordlige Sumatra og størstedelen av Borneos lavland. Utryddelsen av de tropiske skogene har ført til at bestanden er gått sterkt tilbake og er truet av utryddelse; i dag finnes mindre enn 10 000 individer på Sumatra og rundt 50 000 på Borneo.

Arten opptrer i to underarter: P. p. pygmaeus, som lever på Borneo, og P. p. abelii på Sumatra. Disse regnes ofte som selvstendige arter. Orangutangene på Borneo er mer kompakt og kraftig bygget og som regel en dypere rødfarge i pelsen. De har også mindre ansiktshår enn underarten på Sumatra.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg