Musikk i Indonesia

Konserthuset i Indonesias hovedstad Jakarta.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Indonesia har en rik og variert musikk-kultur, mest kjent er antakelig gamelanmusikken fra Java og Bali. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Ettersom Indonesia er sammensatt av forskjellige folk og kulturer, rommer landet en rik variasjon av musikalske uttrykk, fra musikken hos stammefolkene på Borneo og Sumatra til de raffinerte kulturene på Java og Bali, fra den vesterlandsk-inspirerte musikken hos den kristne befolkningen på Maluku og den arabiskpregede musikken hos den islamske kystbefolkningen til den eiendommelige gamelanmusikken som har mer til felles med musikken i Thailand og Indokina.

Gamelanmusikken, fremført av store ensembler med metallofoner av ulike slag, danner høydepunkt i den rikt varierte orkestertradisjonen. Andre klangfulle og høyt kultiverte instrumenter er kledi (munnorgel), rebab (strykeinstrument), suling (bambusfløyte) og angklung (bambusrørrasle). Impulser fra Portugal på 1500-tallet er nedfelt i de populære krontjong-orkestrene med gitar, mandolin, fiolin, europeisk tverrfløyte og kontrabass, som finnes over hele landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg