Sulawesi, øy i Indonesia, en av Store Sundaøyer, Indonesia, 145 km øst for Borneo; 191 958 km2 (inkl. noen mindre omkringliggende småøyer) med 15 997 700 innb. (2005). Sulawesi (189 218 km2) er Indonesias fjerde største øy. Øya er omgitt av Celebessjøen (Sulawesisjøen) i nord, Floressjøen i sør, Makassarstredet i vest og Maluku- og Bandasjøen i øst.

Øya har en eiendommelig form, og består av 4 store halvøyer som strekker seg mot nord og sør, atskilt av store havbukter: Tominibukta i nordøst, Tolobukta i sørøst og Bonebukta i sør. Den sentrale delen av øya er uveisomt fjellterreng; høyeste fjell er Bulu Rantekombola (3455 moh.). De største innsjøene er Poso og Towuti. Det indre er dekket av tette regnskoger, høylandet har rike beitemarker, og kystdistriktene og dalene er meget fruktbare. Klimaet er fuktig tropisk, men varmen modereres noe av havvindene.

Den sørvestlige og nordlige halvøya er de tettest befolkede delene. Øya har en multietnisk befolkning som i hovedsak er av malayisk opprinnelse. Det er fire hovedgrupper: de islamske makassar- og bugifolkene i sørvest, det fremdeles nokså isolerte torajafolket i de sentrale høylandene og det kristne minahasafolket i nord. De største byene er Ujung Pandang i sørvest og Manado lengst i nordøst.

Mineralresurssene omfatter gull, sølv, tinn og nikkel; skogene gir verdifulle tresorter, og fiske drives utenfor kysten. Jordbruket produserer bl.a. ris, mais, sago, kaffe og kopra. Industri finnes hovedsakelig i sørvest og lengst i nord (Manado), og omfatter bl.a. tekstil- og næringsmiddelindustri, håndverk og båtbygging.

Et relativt godt utbygd veinett forbinder de større byene i sørvest; for øvrig finnes veisamband kun langs kysten. Større flyplasser finnes i Ujung Pandang i sørvest og Manado i nordøst.

Sulawesi var inndelt i flere mindre stater da portugiserne kom til øya som de første europeere 1512. De ble fortrengt av nederlenderne i 1660-årene, og øya ble gradvis innlemmet i det nederlandske koloniriket, til dels gjennom blodige kriger helt inn på 1900-tallet. Okkupert av Japan 1942–45, fra 1949 en del av Indonesia.

Sulawesi er preget av underliggende økonomiske, sosiale og religiøse spenninger som har gitt seg utslag i uroligheter flere steder på øya. Mellom desember 1998 og desember 2001 førte konflikter mellom muslimer og kristne til at 1000 mennesker ble drept og 100 000 internt fordrevet i det sentrale Sulawesi. Fremdeles i 2005 levde 40 000 som internt fordrevne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.