Sulawesi

Sulawesi er en øy i Indonesia, en av Store Sundaøyer, Indonesia, 145 km øst for Borneo. Arealet er 191 958 km2 (inkludert noen mindre omkringliggende småøyer), og det er 14,5 millioner innbyggere (2014).

Faktaboks

Uttale
sulawˈesi
Også kjent som
tidligere Celebes

Sulawesi (189 218 km2) er Indonesias fjerde og verdens 11. største øy. Øya er omgitt av Celebessjøen (Sulawesisjøen) i nord, Floressjøen i sør, Makassarstredet i vest og Maluku- og Bandasjøen i øst.

Natur

Øya har en spesiell form, og består av fire store halvøyer som strekker seg mot nord og sør, atskilt av store havbukter: Tominibukta i nordøst, Tolobukta i sørøst og Bonebukta i sør. Den sentrale delen av øya er uveisomt fjellterreng av ikke-vulkanske bergarter. Høyeste fjell er Bulu Rantekombola (3455 moh.). På den nordlige halvøya finnes flere aktive vulkaner. Øya rammes av jordskjelv, sist i 2018 med styrke 7,5. Terrenget faller bratt fra fjellene til dyphavene som omgir øya.

De største innsjøene er Poso og Towuti. Det indre er dekket av tette regnskoger, høylandet har rike beitemarker, og kystdistriktene og dalene er meget fruktbare. Klimaet er fuktig tropisk, men varmen modereres noe av havvindene.

Befolkning

Den sørvestlige og nordlige halvøya er de tettest befolkede delene. Øya har en multietnisk befolkning som i hovedsak er av malayisk opprinnelse. Det er fire hovedgrupper:

  • de islamske makassarfolkene i sørvest
  • de islamske bugifolkene også i sørvest
  • det fremdeles nokså isolerte torajafolket i de sentrale høylandene
  • det kristne minahasafolket i nord.

De største byene er Ujung Pandang i sørvest og Manado lengst i nordøst.

Næringsliv

Mineralresurssene omfatter gull, sølv, tinn og nikkel; skogene gir verdifulle tresorter, og fiske drives utenfor kysten. Jordbruket produserer bl.a. ris, mais, sago, kaffe og kopra. Industri finnes hovedsakelig i sørvest og lengst i nord (Manado), og omfatter bl.a. tekstil- og næringsmiddelindustri, håndverk og båtbygging.

Samferdsel

Et relativt godt utbygd veinett forbinder de større byene i sørvest; for øvrig finnes veisamband kun langs kysten. Større flyplasser finnes i Ujung Pandang i sørvest og Manado i nordøst.

Historie

Sulawesi var inndelt i flere mindre stater da portugiserne kom til øya som de første europeere 1512. De ble fortrengt av nederlenderne i 1660-årene, og øya ble gradvis innlemmet i det nederlandske koloniriket, til dels gjennom blodige kriger helt inn på 1900-tallet. Æya ble okkupert av Japan 1942–1945, og ble fra 1949 en del av Indonesia.

Sulawesi er preget av underliggende økonomiske, sosiale og religiøse spenninger som har gitt seg utslag i uroligheter flere steder på øya. Mellom desember 1998 og desember 2001 førte konflikter mellom muslimer og kristne til at 1000 mennesker ble drept og 100 000 internt fordrevet i det sentrale Sulawesi. I 2005 levde fremdeles 40 000 som internt fordrevne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg