Faktaboks

Joko Widodo

Jokiwi

Født
21. juni 1961, Surakarta, Indonesia
Joko Widodo

Joko Widodo ble valgt til Indonesias president i 2014 og gjenvalgt i 2019. Offisielt foto fra 2019.

Av .

Joko Widodo er en indonesisk politiker, som er Indonesias sjuende president. Han er født i Surakarta på Sentral-Java, og hadde en suksessfull karriere som borgermester i denne byen fra 2005. I 2009 ble han guvernør i hovedstaden Jakarta. I 2014 ble han valgt til Indonesias president for en femårsperiode, og gjenvalgt i 2019.

Som president har Jokowi, som han ofte blir kalt, satset hardt på utvikling av landets infrastruktur: utbygging av veier og jernbane, havner og flyplasser. Han har gjort det til et hovedmål å styrke landet som sjømakt med en nøkkelposisjon mellom de to verdenshavene Stillehavet og Indiahavet.

Jokowis presidentperiode har vært preget av konflikter hvor islamistiske grupper har spilt en sentral rolle, med en serie bombeangrep i Surabaya i mai 2018, rettet mot blant annet kristne kirker og øvrighetsinstanser, som de mest omfattende aksjonene. Regjeringen har reagert med forbud mot flere av disse gruppene kombinert med en autoritær dreiing i ulike menneskerettsspørsmål, blant annet med økt bruk av dødsstraff i narkotikasaker og fengselsstraffer for opposisjonelle ytringer rettet mot presidenten.

I 2019 kunngjorde Jokowi en plan for flytting av hovedstadsfunksjonen fra Jakarta til en nybygd by på østkysten av Borneo, kalt Nusantara.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg