Nederland gjorde 1828 krav på den vestlige del av Ny-Guinea, og 1885 ble det nederlandske kravet anerkjent av Storbritannia og Tyskland. I 1949 ble området holdt utenfor de deler av Nederlandsk Ostindia som ble overført til indonesisk suverenitet. Indonesia betraktet Vest-Irian som en del av landet, men i 1957 avviste FNs generalforsamling Indonesias krav. Senere forhandlinger mellom Indonesia og Nederland førte ikke frem, trass i indonesiske propagandafremstøt og økonomiske sanksjoner.
Januar 1962 erklærte president Sukarno Vest-Irian (Irian Barat) som indonesisk territorium, og det kom til væpnede sammenstøt mellom nederlandske og indonesiske tropper da indonesierne forsøkte å landsette styrker i området. Etter kraftig press fra USA og FN måtte Nederland gå med på at FN midlertidig skulle overta administrasjonen av Vest-Irian, og at området skulle overlates til Indonesia fra 1. mai 1963. Under tilbaketrekningen av de nederlandske styrker og frem til Indonesias offisielle overtakelse, ble ro og orden opprettholdt av en FN-styrke. I 1969 ble det holdt folkeavstemning som viste at et stort flertall av folket ønsket å opprettholde tilknytningen til Indonesia, og området ble gjort til indonesisk provins. Den gikk under navnet Vest-Irian (Irian Barat) fra 1969 til 1973, da navnet ble endret til Irian Jaya («Seirende Irian»). 2002 ble navnet på ny endret til Papua.
Geriljagruppen Free Papua Movement (OPM) har kjempet for uavhengighet siden 1969, men bare med sporadiske aksjoner. I 1996 blusset en latent konflikt opp mellom lokalbefolkningen (melanesiere) og indonesiske innflyttere i gruveindustrien. Misnøyen var hovedsakelig mot det delvis amerikanskeide selskapet Freeport Indonesia, som ved byen Timika har et stort gruvekompleks med ca. 14 000 arbeidere. Melanesiske stammer som har angrepet selskapets eiendommer, hevder at gruvedriften har betydelige ulemper for lokalbefolkningen. OPM har flere ganger tatt utlendinger som gisler. Øst-Timors frigjøring fra Indonesia 1999 gav støtet til økende aktivitet fra OPM. President Wahid gav 2001 etter for enkelte av OPMs krav, blant annet utvidet selvstyre og eget flagg. Under Megawati Sukarnoputris styre skjerpet indonesiske myndugheter politikken nok en gang, og Papua-flagget, også kalt «Morgenstjernen», ble forbudt. 2003 undertegnet Sukarnoputri et dekret som deler Papua i tre atskilte provinser: Sentral-Irian Jaya, Papua og Vest-Irian Jaya. Dette vakte sterke protester fra Papua-nasjonalister. 2004 ble tredelingen av Papua erklært ulovlig av forfatningsdomstolen, som imidlertid godtok etableringen av Vest-Irian Jaya som egen provins.
Motstandsbevegelsen OPM bruker Vest-Papua som benevnelse på hele området.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.