Kalimantan

De tre fjerdedelene av Borneo som hører til Indonesia, kalles Kalimantan.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kalimantan er en region i Indonesia, som utgjør den indonesiske delen av øya Borneo. Området grenser i nord til de malaysiske delstatene Sarawak og Sabah. Kalimantan har et areal på 548 000 km2 med 1 944 741 innbyggere (2014)

Faktaboks

Uttale
kalimˈantan
  • Les mer om naturen på Kalimantan i artikkelen om Borneo.

Befolkning

Kalimantan er, nest etter Papua, den tynnest befolkede regionen i Indonesia. Tre fjerdedeler av befolkningen består av malayer som bor langs kysten og ved elvemunningene. I innlandet bor ulike dajak-folk, hvorav de største er iban og kadazan (dusun). De vestlige byene har en stor minoritet med kinesere. En del av befolkningen er nylig innflyttet fra andre deler av Indonesia. Enkelte steder har dette ført til konflikt, og i vest kom det i 1997 til voldsomme sammenstøt mellom maduresere og dajaker med mange drepte.

Næringsliv

Økonomien er knyttet til utnyttelsen av de rike råvareressursene. Jordsmonnet er ikke spesielt næringsrikt, og dajakene praktiserer derfor svedjejordbruk der felter i skogen ryddes for dyrking på skift. For å øke produksjonen, søker myndighetene å oppmuntre til permanent jordbruk, som imidlertid er mer ressurskrevende.

I vest finnes store gummiplantasjer. Også store industrielle oljeplantasjer er etablert på områder hvor det tidligere var regnskog. Landbruket baseres ellers på utvinning av de enorme tømmerressursene i regnskogen. Lengst er hogsten kommet i den østlige delen. I øst og sørøst finnes rike mineralressurser. Både kull, olje, diamanter og gull utvinnes. Utenfor kysten av Kalimantan ventes det å starte gassproduksjon i 2021.

Industrien er lite omfattende og nesten kun basert på foredling av råvareressursene. De viktigste grenene er oljeraffinering og produksjon av kryssfinér. Elvene er de viktigste transportårene. Gode veier finnes kun mellom Banjarmasin og Samarinda og rundt Pontianak med forbindelse til Sarawak. I tillegg til elvehavnen Banjarmasin finnes det havner i blant annet Bontang i Øst-Kalimantan og Kijing i Vest-Kalimantan. Tømmerhogsten og mineralutvinningen har ført til miljøforstyrrelser i regnskogen, og store skogbranner er blitt hyppige. I 1982–1983 ble et areal større enn det tidligere fylket Buskerud og fylket Vestfold og Telemark til sammen ødelagt av skogbrann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg