Kalimantan, region i Indonesia, den indonesiske del av Borneo, grenser i nord til de malaysiske delstatene Sarawak og Sabah; 548 000 km2 med 11 mill. innb. (2000) Om natur, se Borneo.

Kalimantan er, nest etter Irian Jaya, den tynnest befolkede regionen i Indonesia. 3/4 av befolkningen består av malayer som bor langs kysten og ved elvemunningene. I innlandet bor ulike dajak-folk, hvorav de største er iban og kadazan (dusun). De vestlige byene har en stor minoritet med kinesere. En del av befolkningen er nylig innflyttet fra andre deler av Indonesia. Enkelte steder har dette ført til konflikt, og i vest kom det i 1997 til voldsomme sammenstøt mellom maduresere og dajaker med mange drepte. Se for øvrig Borneo.

Økonomien er knyttet til utnyttelsen av de rike råvareressursene. Jordsmonnet er ikke spesielt næringsrikt, og dajakene praktiserer derfor svedjejordbruk der felter i skogen ryddes for dyrking på skift. For å øke produksjonen, søker myndighetene å oppmuntre til permanent jordbruk, som imidlertid samtidig er mer ressurskrevende. I vest finnes store gummiplantasjer. Også store industrielle oljeplantasjer er etablert på områder hvor det tidligere var regnskog. Landbruket baseres ellers på utvinning av de enorme tømmerressursene i regnskogen. Lengst er hogsten kommet i den østlige delen. I øst og sørøst finnes rike mineralressurser. Både kull, olje, diamanter og gull utvinnes, og store gassreserver er kun i begynnelsen av å bli utnyttet. Se for øvrig Borneo.

Industrien er lite omfattende og nesten kun basert på foredling av råvareressursene. De viktigste grenene er oljeraffinering og produksjon av kryssfinér. Elvene er de viktigste transportårene. Gode veier finnes kun mellom Banjarmasin og Samarinda og rundt Pontianak med forbindelse til Sarawak. Tømmerhogsten og mineralutvinningen har ført til miljøforstyrrelser i regnskogen, og store skogbranner er blitt hyppige. I 1982–83 ble et areal større enn fylkene Buskerud, Vestfold og Telemark til sammen ødelagt av skogbrann.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.