Ganges

Ganges

Ganges

Av /Store norske leksikon ※.
Ganges

Ganges ved Varanasi. Hindutempler og pilegrimer ved den hellige floden. Fiske er forbudt i denne delen av Ganges. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Deltaet
Ganges forener seg med elva Brahmaputra og danner sammen med den Jordens største delta (7700 km2) ved utløpet i Bengalbukta. Her er deltaet sett fra Den internasjonale romstasjon i 2005.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Ganges er en elv i India, 2510 kilometer lang. En rekke målinger oppgir lengden til 2700 kilometer. Nedbørsfeltet er 1 125 000 kvadratkilometer. Elven er en særdeles hellig elv for alle hinduer, en rekke av stedene langs elven er også sentrale pilegrimssteder.

Faktaboks

Uttale
gˈanges
Også kjent som

Gangā

Elven begynner i Himalaya på grensen mot Tibet med to kildeelver, Alaknanda i øst og Bhagirathi i vest. Den siste kommer fra en bre i 4500 meters høyde og forener seg etter et 210 kilometers langt løp med Alaknanda, hvoretter den kalles Ganges. Ved Hardiwar (311 meter over havet) når den slettelandet, som den med lite fall renner gjennom i sørøstlig retning. Mellom Hardiwar og Kanpur følges elven på høyre side av den store Gangeskanalen.

Rundt 200 kilometer fra munningen forener Ganges seg med Brahmaputra og danner sammen med den Jordens største delta (7700 kvadratkilometer) ved utløpet i Bengalbukta. Hovedmassen av elven går mot sørøst under navnet Padma og kalles ved sin brede munning Meghna. En annen av munningsarmene heter Bhagirathi, lenger nede Hooghly; denne er farbar for havgående skip like til Kolkata (Calcutta).

Ganges har store bielver: Yamuna, Sarda, Gogra og Gandak fra nord, Chambal og Son fra sør, og fører med seg store masser av slam, slik at deltaet øker sterkt. Den øvre del av deltaet er et fruktbart og veldyrket land, men ut mot sjøen er det store myrer overgrodd med mangrovekratt (Sundarbans). Selv midt i tørketiden er Ganges vannrik, da den kommer fra snøfjell, og i store kanaler føres vannet ut i landet omkring.

Ganges renner forbi mange store byer: Kanpur, Allahabad, Varanasi, Patna, Bhagalpur og flere, og Gangessletta er et av de mest folkerike områdene på Jorden, noe som har bidratt til sterk forurensning. På tross av flere tiltak for å bedre vannkvaliteten er Ganges fortsatt sterkt forurenset mange steder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg