Ganges er en elv i India, 2510 km lang. En rekke målinger oppgir lengden til 2700 km. Nedbørsfeltet er 1 125 000 km2. Elven er en særdeles hellig elv for alle hinduer, en rekke av stedene langs elven er også sentrale pilegrimssteder.

Elven begynner i Himalaya på grensen mot Tibet med to kildeelver, Alaknanda i øst og Bhagirathi i vest. Den siste kommer fra en bre i 4500 m høyde og forener seg etter et 210 km langt løp med Alaknanda, hvoretter den kalles Ganges. Ved Hardiwar (311 moh.) når den slettelandet, som den med lite fall renner gjennom i sørøstlig retning. Mellom Hardiwar og Kanpur følges elven på høyre side av den store Ganges-kanalen.

Rundt 200 km fra munningen forener Ganges seg med Brahmaputra og danner sammen med den Jordens største delta (7700 km2) ved utløpet i Bengalbukta. Hovedmassen av elven går mot sørøst under navnet Padma og kalles ved sin brede munning Meghna. En annen av munningsarmene heter Bhagirathi, lenger nede Hooghly; denne er farbar for havgående skip like til Kolkata (Calcutta).

Ganges har store bielver: Yamuna, Sarda, Gogra og Gandak fra nord, Chambal og Son fra sør, og fører med seg store masser av slam, slik at deltaet øker sterkt. Den øvre del av deltaet er et fruktbart og veldyrket land, men ut mot sjøen er det store myrer overgrodd med mangrovekratt (Sundarbans). Selv midt i tørketiden er Ganges vannrik, da den kommer fra snøfjell, og i store kanaler føres vannet ut i landet omkring.

Ganges renner forbi mange store byer: Kanpur, Allahabad, Varanasi, Patna, Bhagalpur og flere, og Gangessletta er et av de folkerikeste områdene på Jorden, noe som har bidratt til sterk forurensning. På tross av flere tiltak for å bedre vannkvaliteten er Ganges fortsatt sterkt forurenset mange steder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.