Kalidasa

Faktaboks

Kalidasa

Kālidāsa; devanagari कालिदास

Uttale
kalidˈasa
Omkring 400 evt.

Artikkelstart

Kalidasa var en indisk forfatter, og en av Indias mest berømte klassiske diktere. Det var hans verker som først åpnet Europas øyne for sanskritpoesiens egenart.

Forfatterskap

Kalidasa levde under Chandragupta 2 Vikramaditya i Ujjain i det vestlige India. Han skrev to kunstepos, Kumarasambhava, som skildrer krigsgudens fødsel, og Raghuvamsha, som besynger et gammelt, mytisk dynasti. Mer umiddelbart tilgjengelig er det lyriske diktet Meghaduta (Skybudet). I dette lar Kalidasa en halvgud, som er forvist fra Himalaya til sørligere strøk, gi en regnsky på vei nordover hilsen med til hans fjerne elskede. I praktfulle bilder beskriver han landskaper og byer som skyen vil få se på sin ferd.

Kalidasa skrev også tre dramaer, Malavikagnimitra, som bygger på en haremsintrige, Vikramorvashi, med emne fra det gamle sagn om kong Pururavas og nymfen Urvashi, og Shakuntala (norsk oversettelse Sakuntala i 1929, ny utgave i 1975), som skildrer kong Dushyantas og Shakuntalaskjærlighet, atskillelse og gjenforening. Også i sine dramaer er Kalidasa først og fremst lyriker. I forhold til senere sanskritdiktere er han måteholden i bruken av retoriske virkemidler.

Kalidasa ble først kjent i Europa da William Jones i 1789 oversatte Shakuntala, som vakte Goethes begeistring. Dramaet er ofte blitt oppført på europeiske scener.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg