Ramayana

Artikkelstart

Ramayana er et gammelindisk epos på 24 000 tolinjede vers, bevart i flere utgaver. Av de sju bøkene eposet er delt i, går de fem midterste og eldste i sin kjerne tilbake til flere århundrer fvt.. De forelå sannsynligvis i sin nåværende form cirka 100 evt.. Forfatterskapet tilskrives Valmiki.

Faktaboks

Uttale
ramˈayana

Ramayana er mer enhetlig i form og innhold enn eposet Mahabharata. Handlingen er lagt til i Ayodhya i det nordøstlige India. Eposet handler om kongssønnen Rama og hans hustru Sita. I indisk tradisjon oppfattes Ramayana som en fortelling om det godes seier over det onde.

Som religiøs klassiker er den mer utbredt enn noen annen bok i India. Fra sanskrit ble den oversatt til nær sagt alle nyindiske språk. Også utenfor Indias grenser finnes det tallrike versjoner av Rama-sagnene i litteratur, bildende kunst og dansetradisjoner, for eksempel i Thailand (Ramakien), Kambodsja (Ream Ker) og på Java (Ramayana Kakawin).

En nynorsk oversettelse av noen avsnitt ved Arne Garborg i Ramakvædet ble utgitt i 1922. I 2006 oversatt også Signe Cohen deler av Ramayana til norsk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg