Adjektiv er ord som betegner egenskaper ved substantiver, for eksempel stor, gammeldags, grønn, fin. Adjektiv er en ordklasse.

 Adjektiv kan bøyes etter ulike kriterier i forskjellige språk:

Norske adjektiv bøyes i kjønn, tall og bestemthet, og de gradbøyes.

Egenskaper ved substantivet bestemmer hvordan adjektiv bøyes. Adjektivet får ulik form avhengig av om det beskriver et substantiv som er hankjønn, hunkjønn eller intetkjønn. Hvorvidt substantivet står i entall eller flertall, og i bestemt eller ubestemt form, bestemmer hvordan adjektivet bøyes. Vanlige norske adjektiver bøyes slik:

  1. adjektiv som beskriver hankjønn- og hunkjønnssubstantiver: en fin bil/ei fin klokke (entall/ubestemt form), den fine bilen/den fine klokka (entall/bestemt form), fine biler/fine klokker (flertall/ubestemt form) og de fine bilene/de fine klokkene (flertall/bestemt form)
  2. adjektiv som beskriver intetkjønnssubstantiver: et fint hus (entall/ubestemt form), det fine huset (entall/bestemt form), fine hus (flertall/ubestemt form), de fine husene

Mange språk har mindre adjektivbøying enn norsk. Engelsk har ikke grammatisk kjønn, og adjektivene bøyes heller ikke i samsvar med substantivets tall og bestemthet (a nice man, the nice man, nice men, the nice men). Spanske adjektiver bøyes etter substantivets kjønn og tall, men ikke etter bestemthet: bajo/bajos (som betyr ‘lav’, i hankjønn entall og flertall), baja/bajas (hunkjønn entall og flertall).

Adjektiver gradbøyes i formene positiv, komparativ og superlativ (fin, finere, finest) på norsk. I lengre adjektiver uttrykkes grad ved hjelp av ordene mer/meir og mest (intelligent, mer/meir intelligent, mest intelligent, ikke «intelligentere» eller «intelligentest»).

Denne måten å uttrykke grad på er vanlig i språk som ikke har gradbøying, for eksempel i fransk, hvor adjektivet ‘joli’ (fin, bra) bøyes som joli, plus joli (mer fin), le plus joli (mest fin).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.