Ganesha, hinduisk guddom. Ganesha er sønn av Shiva og Parvati. Han er kjent som en lykkebringende guddom og hører til gudekretsen rundt Shiva. Navnet Ganesha betyr leder (isha) for Shivas følge (gana).

Ganesha ble skapt av Parvati alene, som en gutt for å vokte huset hennes i de periodene Shiva levde som asket i Himalaya. Da Shiva første gang etter at Ganesha var blitt skapt vendte tilbake til Parvati, visste ikke Ganesha hvem Shiva var. Ganesha ville ikke slippe en fremmed inn i Parvatis hus. Shiva ble rasende og kuttet av ham hodet. Parvati truet med å ødelegge verden hvis ikke Ganesha ble reddet, og Shiva reddet så livet til Ganesha ved å gi ham et elefanthode. Shiva bestemte også at Ganesha alltid skulle tilbes først av gudene.

I senere fortellinger får Ganesha æren for å ha skrevet ned eposet Mahabharata etter diktat av Vyasa. Ganesha satte som betingelse at Vyasa skulle diktere uten stopp slik at han kunne skrive ned eposet i en økt uten pause. Da skriveredskapet hans ikke virket lenger, brakk han av en av sine støttenner for å kunne fortsette skrivingen uten opphør. Ifølge en annen fortelling mistet han støttannen i kamp mot Parashurama.

Ganesha har to koner, Riddhi og Siddhi. Ifølge andre hindutradisjoner er han ugift.

Ganesha blir tilbedt av hinduer som den som fjerner hindringer når noe skal påbegynnes, og han beskytter mot ulykke. Ganesha avbildes derfor ofte ved inngangspartiene til templene. Avbildninger og mynter tyder på at Ganesha-tilbedelsen kan ha oppstått i det første århundre evt. I litteraturen dukket han opp noen århundrer senere.

I delstaten Maharashtra finnes en religiøs tradisjon, ganapatya (av Ganapati), som tilber Ganesha som høyeste guddom, Brahman. Denne tradisjonen har sentrum i distriktet rundt Pune.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.