Ganesha, hinduisk guddom, sønn av Shiva og Parvati; kalles også Ganapati, Vinayaka og Pillaiyar. Han hører til gudekretsen rundt Shiva og er anfører for Shivas tjenende skarer. Han ble skapt av Parvati alene, som en gutt for å vokte huset hennes i de perioder Shiva levde som asket i Himalaya. Da Shiva første gang etter at Ganesha var blitt skapt vendte tilbake til Parvati, visste ikke Ganesha hvem Shiva var. Ganesha ville ikke slippe en fremmed inn i Parvatis hus. Shiva ble rasende og kuttet av ham hodet. Parvati truet med å ødelegge verden hvis ikke Ganesha ble reddet, og Shiva reddet så livet til Ganesha ved å gi ham et elefanthode. Shiva bestemte også at Ganesha alltid skulle tilbes først av gudene.

Ganesha blir tilbedt av alle hinduer som den som fjerner hindringer når noe skal påbegynnes, og han beskytter mot ulykke. Ganesha avbildes derfor ofte ved inngangspartiene til templene. Avbildninger og mynter tyder på at Ganesha-tilbedelsen kan ha oppstått i det første århundre evt.; i litteraturen dukket han opp noen århundrer senere.

I delstaten Maharashtra finnes en sekt, ganapatya (av Ganapati, et annet navn for Ganesha), som tilber Ganesha som høyeste guddom. Sekten har sentrum i distriktet rundt Pune.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.