Framstilling av Ganesha fra Jammu og Kashmir-regionen i India fra cirka 1730.
.
Statuer av Ganesha i prosesjon for å bli nedsenket i havet ved Ganesha Caturthi-festivalens avslutning. Foto: Knut A. Jacobsen
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ganesha, hinduisk guddom. Ganesha er sønn av Shiva og Parvati og bror til Murugan (også kalt Skanda). Han er kjent som en lykkebringende guddom og hører til gudekretsen rundt Shiva. Navnet Ganesha betyr leder (isha) for Shivas følge (gana).

Faktaboks

Uttale
ganˈesha
Etymologi

sanskrit ‘Leder for følget’, hindi Ganesh

Også kjent som

Ganapati, Vinayaka og Pillaiyar.

Fortellinger

Ganesha ble skapt av Parvati alene, som en gutt for å vokte huset hennes i de periodene Shiva levde som asket i Himalaya. Da Shiva vendte tilbake til Parvati for første gang etter at Ganesha var blitt skapt, visste ikke Ganesha hvem Shiva var. Ganesha ville ikke slippe en fremmed inn i Parvatis hus. Shiva ble rasende og kuttet av ham hodet. Parvati truet med å ødelegge verden hvis ikke Ganesha ble reddet, og Shiva reddet så livet til Ganesha ved å gi ham et elefanthode. Shiva bestemte også at Ganesha alltid skulle tilbes først av gudene.

I senere fortellinger får Ganesha æren for å ha skrevet ned eposet Mahabharata etter diktat av Vyasa. Ganesha satte som betingelse at Vyasa skulle diktere uten stopp slik at han kunne skrive ned eposet i én økt uten pause. Da skriveredskapet hans ikke virket lenger, brakk han av en av sine støttenner for å kunne fortsette skrivingen uten opphør. Ifølge en annen fortelling mistet han støttannen i kamp mot Parashurama.

Ganesha har to koner, Riddhi og Siddhi. Ifølge andre hindutradisjoner er han ugift.

Tilbedelse

Ganesha blir tilbedt av hinduer som den som fjerner hindringer når noe skal påbegynnes, og han beskytter mot ulykke. Ganesha avbildes derfor ofte ved inngangspartiene til templene. Avbildninger og mynter tyder på at Ganesha-tilbedelsen kan ha oppstått i det første århundret evt. I litteraturen dukket han opp noen århundrer senere.

I delstaten Maharashtra finnes en religiøs tradisjon, ganapatya (av Ganapati), som tilber Ganesha som høyeste guddom, Brahman. Denne tradisjonen har sentrum i distriktet rundt Pune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg