personlig pronomen

Artikkelstart

Personlig pronomen er ord som kan stå i stedet for et substantiv eller navn. For eksempel kan man si han eller ham i stedet for Ola, eller vi i stedet for broren min og jeg. Personlige pronomen i norsk defineres utifra kjønn (genus) og tall (numerus). På norsk har vi i utgangspunktet tre kjønn, hankjønn, hunkjønn og intetkjønn, og to tall, entall og flertall. I tillegg er den ikke-binære entallsformen hen et pronomen som også kan brukes når kjønn er uklart eller tvetydig.

Faktaboks

Uttale
persˈonlig pronˈomen

I motsetning til substantiv har personlige pronomener også kasusbøying. Dermed vil Eva kunne erstattes med hun i setning 1 og henne i setning 2:

  1. Eva har besøkt meg.
  2. Jeg har besøkt Eva.

Eva er subjekt i den første setningen og objekt i den andre. Omvendt ser man at meg i den første setningen er objekt, og jeg i den andre setningen er subjekt. Dermed har alle personlige pronomener to former. Flere av objektformene, spesielt ham, er fraværende i mange dialekter, og ham har siden 1938 vært likestilt med han i bokmål.

Subjektsformene i bokmål er jeg, du, han, hun, (hen), det, vi, dere, de. Disse betegner enten den som taler (1. person, jeg, vi), den eller dem det tales til (2. person, du, dere), eller den, det eller dem som det tales om (3. person, han, den, det, de).

Objektsformene i bokmål er meg, deg, han/ham, henne, (hen), det, oss, dere, dem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg