Varanasi

Varanasi ved Ganges. Mange hinduer kommer daglig hit for å få et rituelt bad i den hellige elven og for å be og meditere på trappene foran templer langs elven. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Varanasi er en by i India, i Uttar Pradesh, ved elven Ganges. Byen har 1 198 491 innbyggere (2011). Varanasi er et av Indias viktigste pilegrimsmål. Byen er hinduenes helligste by og mest berømte valfartssted, men også buddhister, jainister og sikher valfarter hit.

Faktaboks

uttale:
varanˈasi
også kjent som:
Benares, Banaras, Kashi

Varanasi er også et viktig jernbaneknutepunkt med bro over Ganges. Byen har tekstil- og metallindustri, og produserer håndlagede silkevarer, sjal, gull- og sølvsmykker med mer. Det er omfattende handel og turisme. Byen har to universiteter, flere høyskoler og bibliotek med stor håndskriftsamling. Det finnes mange templer og moskeer.

Den nordre Ganges-bredden er kantet med trapper (ghats) i en lengde på over fem kilometer. Hit kommer hvert år over én million pilegrimer for å vaske seg i det hellige vann fra Ganges eller for å dø ved den hellige elven. Den mest hellige delen av byen er avgrenset av en vei som kalles Panchakosi. Byen har rundt 1500 hindutempler, blant de mest besøkte hører Viśhvanatha, tilegnet Shiva, og Sankatmochana, tilegnet apeguden Hanuman. Varanasi betraktes som Shivas jordiske boplass.

I byen finnes det også flere moskeer, blant annet Aurangzeb fra 1600-tallet. Ved Sarnath, like utenfor byen, holdt Buddha sin første preken. Her finnes ruiner av buddhistiske klostre og templer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg