Bhagavadgita

Bhagavadgita.

av . Falt i det fri (Public domain)

Bhagavadgita, Herrens Sang, religiøst læredikt skrevet på sanskrit, ca. 700 vers, finnes i 6. bok av eposet Mahabharata. Diktet er neppe eldre enn 200-tallet fvt. Bhagavadgita er en viktig tekst i hinduismen, særlig i dens vishnuittiske retninger, og er den hinduistiske tekst som er oversatt til flest språk.

Faktaboks

Bhagavadgita
Uttale
bhagavadgˈita

Handlingen er lagt rett før det avgjørende slaget i Mahabharata. Arjuna glemmer hvem han er og synker sammen ute av stand til å kjempe. Krishna får Arjuna til å huske hvem han er ved å argumentere for at handling er det rette og at Arjuna skal følge sin natur, men handle uten egoistisk begjær. Krishna åpenbarer seg for Arjuna som Altets Herre.

Teksten er en kritikk av asketen som trekker seg tilbake fra samfunnet, og den forkynner i stedet for en asketisk pliktetikk. Krishna argumenterer for at det beste er å delta i samfunnslivet og utføre sine plikter med et asketisk sinnelag. Handling er bedre enn ikke-handling fordi handling er uunngåelig. Naturen tvinger oss til å handle. Kroppen og sinnet handler enten vi vil eller ikke, men vi skal handle uten tanke på personlig vinning. Forståelsen av selvet som (purusha) et passivt vitne som ikke deltar i materiens verden (prakriti), ligger til grunn. At det passive selvet ikke er del av materien, men er menneskets sanne identitet er utgangspunktet for tekstens forkynnelse av ulike frelsesveier. Teksten argumenterer for «hengivelsens vei» (bhakti) som den beste, der mennesket vender seg til en gud i hengivelse og handler med guddommen i tankene. Bhagavadgita omhandler også verdens avhengighet av gud, og hans «nedstigning» i verden i form av avatara'er. I Bhagavagita fremmes en kosmologisk monoteisme der de andre gudene er en del av Krishna.

Bhagavadgita spilte en stor rolle i den den indiske uavhengighetsbevegelses mot det britiske kolonistyret som en oppfordring til å delta i en kamp mot urett. Mahatma Gandhi brukte boken som en etisk rettesnor og tolket boken til å beskrive en kamp i mennesket mellom høyverdige og mindreverdige impulser.

Diktet er oversatt til norsk av J. Braarvig i 1982 og av ISKCON i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg