Deiktisk, påpekende, henvisende. Brukt om pronomener og adverb betyr det at de henviser til noe i omgivelsene uten fast referanse.

Deiktiske ord er relative, og deles gjerne inn i tre undergrupper:

  1. Personlige pronomener
  2. Determinativer
  3. Adverber

1. Personlige pronomener som 'jeg', 'du' og 'dere' er avhengig av hvem som snakker og hvem det refereres til.

2. Demonstrative determinativer (tidligere kalt påpekende pronomener) viser til noe som er i relativ avstand til den som snakker. Hvis, for eksempel, noen sier 'her', kommer ordets betydning an på hvor personen som sier det, befinner seg. Et annet eksempel er ordet 'der', hvis referanse er avhengig av hvor det pekes mot. For eksempel kan noen si 'gi meg det der' uten at det vil bli forstått med mindre det samtidig pekes mot eller vises til det ønskede objektet.

3. Adverber kan vise til både tid og sted, som følgelig også er relative begreper. Tidsadverber som 'i dag' har alltid samme betydning, men vil hver dag få en ny referanse til en ny dato. Uttrykket vil dermed aldri kunne brukes i annen betydning enn nettopp den dagen det sies. På samme måte kan man si at når man sier 'nå', gjelder det kun det aktuelle øyeblikket (selv om pragmatikken kan vise til en utvidet betydning som 'denne uken', 'i år' eller til og med for en lengre periode dersom man legger til 'for tiden').

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

5. desember 2011 skrev Eirik Willyson

Etableres ikke referansen ved hjelp av demonstrasjon og ikke anafori i dette eksempelet?

5. desember 2011 svarte Georg Kjøll

Hei Eirik. Du har helt rett i dette! Måten henvisingen til artikkelen 'anafor' har vært plassert på i teksten har gjort det forvirrende, så jeg har nå satt den på en egen linje, for å gjøre det litt mer tydelig at det er snakk om et separat fenomen.

Hilsen Georg Kjøll
Redaktør

6. desember 2011 svarte Hanne Gram Simonsen

Dette ble en fornuftig løsning.
Hilsen Hanne Gram Simonsen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.