Gitar (akustisk)

Substantiver brukes til å navngi gjenstander. Ordet 'gitar' er et substantiv, det er et fellesnavn som viser til noe konkret.

Av /KF-arkiv ※.
Fotografi av et fjell
Ordet 'mann' er et substantiv, og et fellesnavn. Ordet kan også være et egennavn, som dette fjellet: 'Mannen' i Møre og Romsdal. Da skrives ordet i bestemt form, med stor forbokstav.
Mannen
Av /Scanpix.

Substantiv er en ordklasse med ord som betegner blant annet personer, ting og begreper. Substantiver kan vanligvis bøyes i tall (entall og flertall) og ofte i bestemthet (bestemt og ubestemt form). På norsk kan substantiver kjennes igjen ved at de kan opptre med ubestemt artikkel foran seg. I setningen «Huset er fint» vet man at huset er substantiv blant annet fordi det kan ha formen et hus.

Faktaboks

Uttale
sˈubstantiv
Etymologi
til substans

Den største gruppen med substantiv kalles fellesnavn. De kan betegne noe konkret (bord, katt, tre) eller noe abstrakt (glede, idé, implikasjon). En underkategori av substantiv er egennavn (proprier), som Adam, Molde, Galdhøpiggen. Egennavn skrives med stor forbokstav på norsk.

Bøyning av substantiv

I motsetning til egennavn har fellesnavn bøyninger på norsk. Grunnformen heter entall og ubestemt form, og dette er formen man kan sette ubestemt artikkel foran (en/ein, ei eller et/eit).

Fellesnavnene kan bøyes på ulike måter i forskjellige språk:

På norsk bøyer man substantivene i bestemthet og tall. Eksempel: Et hus er ubestemt form entall, det huset er bestemt form entall, mange hus er ubestemt form flertall, og de husene er bestemt form flertall.

Substantiv og kjønn

I noen språk har substantiv grammatisk kjønn, også kalt genus. Ord som er tilknyttet et substantiv, har da forskjellige former avhengig av kjønnet på substantivet. Dette ser vi ved artikler og adjektiver i norsk:

Mange norske dialekter har tre grammatiske kjønn. Enkelte dialekter, for eksempel bergensdialekten, har to kjønn.

Omtrent halvparten av verdens språk har grammatisk kjønn. Mange språk har to kjønn, men noen har flere, og det finnes språk i Afrika som har så mye som 20 grammatiske kjønn.

Engelsk har ikke grammatisk kjønn. Fransk har to grammatiske kjønn, hankjønn (un beau sourire, «et vakkert smil») og hunkjønn (une belle maison, «et vakkert hus»). Tysk har tre grammatiske kjønn, slik som norsk.

Substantiv og kasus

I mange språk bøyes substantiv etter kasus. Dette gjelder blant annet tysk, som har fire kasus, nemlig nominativ, akkusativ, dativ og genitiv. Entall/ubestemt form av substantivet mann bøyes for eksempel slik i de ulike kasusformene på tysk: der Mann, den Mann, dem Mann, des Mannes.

Norrønt hadde også kasusbøying, men i moderne norsk er det kun noen få dialekter som fortsatt har kasus. I Nord-Østerdal skiller man for eksempel entall/bestemt form i akkusativ (setra) og entall/bestemt form i dativ (seteren).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg