USA er et mangfoldig samfunn, og dette gjelder også det religiøse livet. Kristendommen er den dominerende religionen, rundt 70 prosent av befolkningen tilhører et kristent kirkesamfunn.
USA har ikke et nasjonalt trossamfunn. Grunnloven forbyr myndighetene å etablere en kirke og å blande seg inn i borgernes religiøse liv. Videre forbyr grunnloven krav om religiøs tilhørighet for å kunne inneha offentlige verv. Tolkningen av dette har endret seg over tid.
Samtidig står en generell form for kristendom sterkt i det offentlige liv. Dette omtales ofte som «civil religion» og blander et generelt religiøst språk med nasjonale symboler som uavhengighetserklæringen, grunnloven og ulike høytidsdager. Thanksgiving har vært føderal høytidsdag fra 1863, mens første juledag ble føderal høytidsdag i 1870. Under Den kalde krigen vokste det frem en tydeligere religiøst inspirert nasjonalisme. På den tiden mente mange at religiøs tro var den viktigste måten å hindre kommunismen i å spre seg i landet.
Det siste århundret har vært preget av to trender: et sterkere skille mellom stat og religion, for eksempel i den offentlige skolen, og et markert religiøst språk i offentlige seremonier og i politikken, for eksempel når en ny president innsettes.
Kommentarer (4)
skrev Jan Sverre Knudsen
Kunne du få med noe om musikkens betydning i afrikansk-amerikansk kristendom? Med lenker til artiklene spirituals og gospel?
svarte Hilde Løvdal Stephens
Hei, Jan Sverre,
Dessverre har vi ikke plass til noe særlig mer i denne artikkelen, men jeg skal se på det. I mellomtiden kan jeg lenke til artiklene om gospel og spirituals. Takk for innspill!
Hilsen Hilde
svarte Jan Sverre Knudsen
Takk, det var fint. Så bør du vurdere å erstatte afroamerikaner med afrikansk-amerikaner hele veien. Afro-uttrykk er på vei ut.
svarte Hilde Løvdal Stephens
Hei,
Begrepsbruk er absolutt noe å ta tak i. Språkrådet foreløpig sidestiller afroamerikaner og afrikansk-amerikaner, men jeg ser afrikansk-amerikansk er oftere brukt i andre artikler i SNL. Greit å samkjøre begrepsbruken.
Hilde
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.