Ideologisk lar Trump seg ikke enkelt plassere. I den økonomiske politikken har han kombinert tradisjonell markedstenkning fra høyresiden med en viss aksept for offentlige støtteordninger, blant annet til helsestell. Under koronapandemien tok han til orde for langt større kontantutbetalinger til befolkningen enn partifellene i Kongressen. Skattereformen fra 2017 var preget av tradisjonelle republikanske kjernesaker som lettelser i bedriftsbeskatningen og tanken om at skattelette for de mest velstående vil gi større investeringer og dermed komme det brede lag av befolkningen til gode gjennom økonomisk vekst.
Trump har støttet økte forsvarsbevilgninger, men også kritisert USAs vilje til å bruke militærmakt på andre kontinenter. Hans utnevnelser av høyesterettsdommer tilfredsstilte den kristne høyresiden, men Trump har ikke snakket inngående om sin egen religiøse overbevisning.
Hans taler i store folkemøter har inneholdt en rekke elementer som er typiske for høyrepopulistiske politikere i mange land. Sentralt stod fremstillingen av en konflikt mellom folk og eliter, en restriktiv innvandringspolitikk, appell til nasjonal stolthet, krav om et sterkere militærvesen og en påstand om at amerikanske arbeidere ville få bedre kår gjennom mindre frihandel og hardere konfrontasjoner i handelspolitikken.
Selv om Trump gjennom hele sin periode som president holdt på tilhørigheten til Det republikanske partiet, bygget han også en tallrik tilhengerskare omkring seg personlig. Denne var med på å definere partiets standpunkter, snarere enn det motsatte. Styrken i og oppslutningen om denne bevegelsen var betydelig og vedvarende. Den er iblant betegnet «MAGA»-bevegelsen, etter forbokstavene i Trumps slagord «Make America Great Again».
Trump er, siden han kunngjorde sitt kandidatur i 2015, blitt anklaget for å appellere til deler av den hvite velgermassen ved å spille på rasistiske fordommer. Sommeren 2017 fikk kritikken nytt liv etter at Trump i en uttalelse mente å finne like aktverdige deltakere i en demonstrasjon organisert av nazister og hvite nasjonalister som blant motdemonstrantene de ble møtt av. Sommeren 2019 vedtok det demokratiske flertallet og fire republikanere i Representantenes hus en resolusjon som fordømte «rasistiske kommentarer» der Trump ba tre amerikansk-fødte og et innvandret kongressmedlem om å «dra tilbake» til landene «de kom fra».
Trumps appell til høyreekstreme og høyreradikale grupper ble ytterligere tydelig i 2020, da en rekke av disse demonstrerte til støtte for ham i flere byer, delvis bevæpnet. Flere av dem deltok i stormingen av Kongressen 6. januar 2021.
Valgoppslutningen i 2016 og 2020 tydet på at Trump hadde sterkere appell enn foregående republikanske kandidater blant hvite velgere med lavere inntekt og uten høyere utdanning, samt i spredtbygde strøk.
De politiske meningsforskjellene mellom Det republikanske partiets ledere i Kongressen og Trump, samt presidentens kommunikasjonsform og væremåte, gjorde samarbeid vanskelig gjennom hans fire år ved makten. Vedvarende oppslutning om Trump blant republikanske kjernevelgere gjorde at mange nølte med å utfordre presidenten om hva som skulle være partiets linje. Ved avslutningen av hans presidenttid, med stormingen av Kongressen i forgrunnen, tok flere enn tidligere avstand fra ham, men ikke partiet som helhet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.